O întâlnire faţă în faţă, la Moscova, cu preşedintele rus Vladimir Putin nu a fost ”o vzită amicală”, afirmă luni cancelarul austriac Karl Nehammer, citat într-un comunicat după acest summit, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceasta nu este o vizită amicală. Tocmai am venit dn Ucraina şi am văzut cu ochii mei suferinţele uriaşe cauzate de războiul rus de agresiune”, denunţă Nehammer.

Cancelarul austriac, primul lider din Uniunea Europeană (UE) care s-a întâlnit cu Putin de la lansarea ofensivei ruse în Ucraina, la 24 februarie, precizează că discuţia sa cu liderul rus a fost ”foarte directă, deschisă şi dură”.

Nehammer subliniază că cel mai important mesaj pe care i l-a transmis lui Putin este că Războiul din Ucraina este necesar să se încheie, deoarece ”în război sunt numai perdanţi de ambele părţi”.

El şi-a exprimat speranţa să contribuie la sfârşitul războiului sau la o îmbunătăţire a condiţiei civililor.

”Eu am abordat crimele de război grave de la Bucea şi din alte părţi şi am subliniat că toţi care se fac vinovaţi de acestea trebuie să dea socoteală”, declară cancelarul.

”I-am spus, de asemenea, preşedintelui Putin, cât se poate de clar, că sancţiunile impuse Rusiei vor rămâne în vigoare şi vor continua să fie consolidate atât timp cât mor oameni în Ucraina”, subliniază el.

”Tocmai am venit din Ucraina şi am văzut cu ochii mei suferinţa uriaşă cauzată de războiul rus de agresiune. Vizita la Moscova şi discuţiile cu preşedintele Putin sunt o datorie pentru mine. O datorie din simţul responsabilităţii de a nu menaja niciun efort în vederea unei încetări a ostilităţilor sau cel puţin a unui progres umanitar în privinţa suferinţei populaţiei civile din Ucraina”, declară el.

”Din punctul meu de vedere, nu există nicio alternativă la negocieri directe cu Rusia, în pofida diferenţelor foarte mari”, apreciază el.

”UE este mai unită ca niciodată în această porblemă”, afirmă Nehammer.

”I-am spus clar preşedinteui rus că există o nevoie urgentă de culoare umanitare pentru a aduce apă de băut şi mâncare în oraşele asediate şi a scoate din ele femeile, copiii şi răniţii”, afirmă el.

”Mă voi întoarce, acum, să-i informez pe partenerii noştri europeni despre discuţia mea cu preşedintele rus şi să discutăm următoarele etape”, conchide Karl Nehammer.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.