Ministrul israelian al Apărării Benny Gantz a efectuat o vizită în Cisiordania ocupată, pentru a discuta cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, o întâlnire rară, care nu semnalează însă vreo intenţie de relansare a procesului de pace israeliano-palestinian, aflat într-un punct mort de peste şapte ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu există niciun proces de pace în curs cu palestinienii şi nu va exista”, a declarat luni o sursă din anturajul premierului israelian Naftali Bennett, în urma unei întâlniri între cei doi lideri, duminică seara, prima la acest nivel anunţată în mod oficial în ultimii ani.

Discuţiile de la Ramallah, unde se află cartierul general al Mahmoud Abbas, în Cisiordania ocupată, au fost consacrate unor ”probleme de securitate de rutină” şi economiei, potrivit acestei surse.

”CONTINUAREA DIALOGULUI”

În ultimii ani, relaţiile Israelului cu Autoritatea Palestiniană (AP) a lui Mahmoud Abbas s-au deteriorat.

Negocieri de pace în vederea soluţionării unui conflict vechi de 70 de ani au fost suspendate în 2014, iar colonizarea israeliană în teritoriile palestiniene - ilegală în dreptul internaţonal - s-a accelerat în timpul lui Benjamin Netanyahu (2009-2021).

În Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967, Benny Gantz i-a transmis preşedintelui palestinian că ţara sa caută ”să ia măsuri în vederea unei consolidări a economiei Autorii Palestiniene”, a anunţat într-un comunicat Ministerul israelian al Apărării.

Cei doi oficiali au discutat, ”de asemenea, despre o îmbunătăţire a securităţii şi situaţiei economice în Cisiordania şi în Fâşia Gaza”, alt teritoriu palestinian vizat de o blocadă israeliană de peste 15 ani, şi ”au convenit să continue dialogul”, potrivit aceleiaşi surse.

RELAŢII

Întâlnirea a avut loc în prezenţa lui Ghassan Alyan, reprezentantul COGAT, organul israelian însărcinat cu operaţiuni civile în teritoriile palestiniene, a lui Majid Faraj, şeful serviciilor palestiniene de informaţii, şi a lui Hussein al-Sheikh, ministrul palestinian al Afacerilor Civile.

Hussein al-Sheikh a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că Mahmoud Abbas şi Benny Gantz au ”discutat despre relaţiile palestiniano-israeliene în toate aspectele”, însă fără să facă alte precizări.

Contactatăde AFP, Autoritatea Palestiniană nu a fost disponibilă imediat.

Autoritatea Palestiniană, condusă de către Mahmoud Abbas, în vârstă de 86 de ani, al cărui mandat ar fi trebuit să se încheie în 2009, exercită puteri limitate asupra a aproximativ 40% din Cisiordania.

Israelul, care deţine controlul oricărui acces pe acest teritoriu palestinian, administrează restul şi totodată coloniile evreieşti implantate în acesta.

Această întâlnire, la Ramallah, are loc la doar câteva ore după întoarcerea lui Naftali Bennett din Statele Unite, unde a fost primit de către preşedintele american Joe Biden, un aliat cu care are opiniidivergente în mai multe puncte-cheie.

Joe Biden a reafirmat angajamentul ”de nezdruncinat” al Statelor Unite faţă de securitatea Israelului, însă a anunţat că va discuta cu Naftali Bennett despre ”mijloacele de avansare a păcii, securităţii şi prosperităţii israelienilor şi palestinienilor”.

Administraţia lui Biden susţine o soluţie cu două state la conflictul israeliano-palestinian şi a reluat ajutoarele financiare destinate palestinienilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.