Un oficial diplomatic iranian de rang înalt s-a întâlnit la începutul săptămânii, la Abu Dhabi, cu reprezentanţi francez, britanic şi german în dosare strategice - inclusiv programul nuclear iranian -, anunţă aceste surse diplomatice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adjunctul ministrului iranian de Externe Ali Bagheri, însărcinat cu negocierile în dosarul nuclear, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că s-a ”întâlnit cu omologii” săi din Franţa, Regatul Unit şi Germania, reuniţi în cadrul Grupului E3, pentru a ”discuta despre un anumit număr de dosare de interes comun”.

Organizată în capitala Emiratelor Arabe Unite (EAU), ”întâlnirea a abordat o  gamă largă de subiecte, inclusiv programul nuclear iranian”, a declarat marţi AFP Ministerul german de Externe.

NEGOCIERI INDIRECTE

Directorul politic al diplomaţiei britanice Christian Turner a confirmat într-un tweet această întâlnire.

Cele patru părţi s-au reunit în acelaşi format, în martie, la Oslo.

Această nouă reuniune intervine într-un context al relansării negocierilor între Occident şi iranieni centrate asupra problemei nucleare.

Teheranul a confirmat luni că poartă negocieri indirecte cu Statele Unite, prin intermediul sultanatului Oman.

Însă atât iranienii, cât şi americanii au dezminţit informaţii de presă potrivit cărora sunt aproape să încheie un acord interimar care să înlocuiască Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian - muribund după retragerea Statelor Unite din acesta de către Donald trump, în 2018.

Teheranul încearcă să obţină o ridicare a sancţiunilor americane care-i afectează dur economia.

APEL LA ”MĂSURI DE DEZASCALADARE”

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a transmis omologului său iranian Ebrahim Raisi, într-o convorbire la telefon, sâmbătă, ”îngrijorarea faţă de traiectoria actuală a programului nuclear iranian”, a anunţat Palatul Elysee.

El a cerut Teheranului ”măsuri concrete şi verificabile de dezescaladare”.

Liderul suprem iranian Ali Khamenei a anunţat duminică faptul că Guvernul său urmează să continue să coopereze cu Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA).

El a îndemnat ”să nu se afecteze infrastructura” industriei nucleare iraniene.

Relaţiile europenilor cu iranienii s-au destins un pic, în ultimele săptămâni, după ce Teheranul a eliberat şase deţinuţi europeni, iar Iranul şi-a recuperat un diplomat iranian condamnat de terorism şi încarcerat în Belgia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.