Înfruntări au avut loc în faţa sediului Parlamentului tunisian luni, la o zi după ce preşedintele Kais Saied a suspendat activitatea Legislativului şi l-a destituit din funcţie pe premier, aruncând această tânără democraţie într-o criză constituţională, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Kais Saied a anunţat duminică seara, după o zi de manifestaţii în multe oraşe din ţară, o ”îngheţare” a activităţii Parlamentului - pe o perioadă de 30 de zile.

El l-a demis de asemenea din funcţie pe şeful Guvernului tunisian Hichem Mechichi, în contextul unui puternic resentiment popular faţă de Guvern, din cauza felului în care Executivul a gestionat criza socialăşi sanitară cauzată de covid-19.

Sute de susţinători ai preşedintelui Kais Saied au aruncat cu sticle şi cu pietre, în faţa sediului Parlamentului, la Tunis, şi i-au împiedicat pe susţinători ai principalului partid parlamentar, Ennahdha (islamist), să se apropie de liderul lor, Rached Ghannouchi, preşedintele Legislativului.

Rached Ghannouchi a fost împiedicat să intre în sediul Parlamentului de către către forţe militare, care păzesc intrarea.

Ennahdha, o formaţiune de inspiraţie islamistă, a denunţat măsurile preşedintelui Saied şi o ”lovitură de stat împotriva revoluţiei şi împotriva Constituţiei”, într-un comunicat publicat duminică seara pe Facebook.

Preşedintele tunisian preia puterea executivă, ”cu ajutorul unui Guvern al cărui conducător va fi desemnat de către şeful statului”, a anunţat duminică Saied, în urma unei reuniuni de urgenţă, la Palatul din Cartagina, cu conducători ai forţelor de securitate.

BLOCAJ DE ŞASE LUNI ÎN TOIUL CRIZEI SANITARE

O încleştare este în curs de şase luni între Rached Ghannouchi şi Kaid Saied, care paralizează Guvernul şi care dezorganizează puterile publice, în contextul în care Tunisia se confruntă de la începutul lui iulie cu un vârf al pandemiei covid-19.

Tunisia înregistrează aproape 18.000 de morţi din cauza covid-19, la 12 milioane de locuitori - una dintre cele mai grave rate ale mortalităţii din lume.

Rached Ghannouchi s-a dus luni, la ora locală 3.00 (5.00, ora României), în faţa sediului Parlamentului, împreună cu deputaţi din cadrul Ennahdha şi vicepreşedinta Legislativului, Samira Chaouachi, din cadrul Partidului Qalb Tounes, aliat.

”Vrem să intrăm în Parlament! (...) Noi suntem protectorii Constituţiei”, le-a spus Samira Chaouachi militarilor staţionaţi în faţa uşii închise a sediului Parlamentului, potrivit unei înregistrări video publicată de presa locală şi pe reţele de socializare.

”Noi suntem protectorii naţiunii”, i-a răspuns unul dintre militari, care a adăugat că va pune în aplicare ”instrucţiunile” pe care le-a primit.

”Poporul tunisian nu va accepta niciodată o putere autoritaristă, indiferent ce veţi încerca să faceţi. Aşadar nu continuaţi să vă jucaţi”, i-a replicat Rached Ghannouchi.

În afară de Ennahdha, partidele care fac parte din coaliţia formaţiunii - Qalb Tounes şi mişcarea islamistă naţionalistă Karama - au condamnat deciziile preşedintelui Kais Saied.

Partidul Curentul Democratic (social-democrat, în opoziţie), care l-a susţinut în mai multe rânduri pe şeful statului, a respins preluarea puterii de către Kais Saied.

Însă formaţiunea a dat vina pe ”tensiunea populară şi criza socială, economică şi sanitară şi pe blocarea orizontului de către coaliţia aflată la putere, condusă de Ennahdha”.

Kais Saied a argumentat că a luat aceste decizii ”pentru a salva Tunisia, statul şi poporul tunisian”.

În urma discursului pe care l-a susţinut, numeroşi tunisieni, exasperaţi de luptele pentru putere şi de situaţia socială şi sanitară, au ieşit în stradă duminică seara, în pofida unei interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii, şi au tras cu focuri de artificii şi au claxonat la Tunis şi în alte oraşe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.