Uniunea Europeană şi Indonezia au desfăşurat primul exerciţiu naval comun în Marea Arabiei, duminică şi luni, în contextul unei potenţiale operaţiuni de combatere a pirateriei, potrivit unui comunicat comun, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manevrele au mobilizat o corvetă navală indoneziană şi o fregată din forţa navală a UE (Eunavfor) ataşată misiunii aeriene navale europene Atalanta pentru a lupta împotriva pirateriei în largul coastelor Somaliei.

”Exerciţiul, din cadrul scenariului unei operaţiuni anti-piraterie, a inclus aterizări de elicoptere pe punte, evoluţii tactice complexe pe mare, îmbarcare de nave suspecte şi realimentare pe mare”, au precizat Bruxelles şi Jakarta în comunicatul lor de presă.

Operaţiunea UE-Indonezia este organizată la câteva zile după un exerciţiu militar comun cu muniţie reală care a reunit mii de soldaţi din Indonezia, Statele Unite şi ţările aliate, ca urmare a creşterii tensiunilor în jurul Taiwanului, insulă asupra căreia Beijingul îşi revendică suveranitatea.

Armata chineză a lansat exerciţii militare fără precedent în jurul Taiwanului, iar UE şi Indonezia au amintit, astfel, în declaraţia lor ”angajamentul faţă de o ordine liberă, deschisă, incluzivă şi bazată pe reguli în regiunea Indo-Pacific”.

Mai mult decât atât, Bruxelles şi Jakarta cer ”respectarea integrităţii şi suveranităţii teritoriale, democraţiei, statului de drept, libertăţii navigaţiei şi survolării (...) şi primatul dreptului internaţional”.

Indonezia este una dintre ţările din Asia de Sud-Est care poartă dispute teritoriale puternice cu Beijingul, din cauza pretenţiilor regimului comunist din Marea Chinei de Sud, care, potrivit vecinilor şi occidentalilor, contestă principiului liberului trafic maritim.

În februarie, cele douăzeci şi şapte de state membre ale UE şi-au consolidat parteneriatul cu ţările din regiunea Asia-Pacific în faţa ascensiunii Chinei, aprobând în special o prezenţă coordonată a Marinelor europene în mările şi strâmtorile zonei.

Acest exerciţiu a avut loc pe măsură ce misiunea europeană Atalanta este slăbită după expirarea, în martie, a autorizaţiei ONU care permitea navelor de război străine să navigheze în apele somaleze pentru a lupta împotriva pirateriei - decizie căreia Somalia s-a opus cu înverşunare multă vreme.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.