O înregistrare video în care un licean este surprins ameninţându-şi cu o armă falsă profesoara a provocat indignare până la vârful statului şi i-a determinat duminică pe miniştrii francezi ai Educaţiei şi Internelor să anunţe un ”plan de acţiuni”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest elev, în vârstă de 16 ani, de la Liceul Edouard-Branly din Créteil (Val-de-Marne), plasat în arest preventiv de vineri seara, urma să fie prezentat duminică în faţa unui judecător pentru copii din Créteil, potrivit unei surse judiciare.

În înregistrarea distribuită pe reţele de socializare - care a provocat în weekend numeroase reacţii politice - apare un adolescent în picioare, într-o sală de clasă, ameninţând o profesoară cu un pistol şi cerându-i să-l pună ”prezent” şi nu ”absent” pe foaia de prezenţă.

În aceste imagini, înregistrate joi, profesoara, aşezată în faţa unui computer, pare mai degrabă obosită decât panicată, în timp ce în clasă se aude gălăgie. Ea a depus plângere a doua zi, însoţită de superiorii ierarhici, potrivit rectoratului din Créteil.

Ministrul Educaţiei Jean-Michel Blanquer şi Christophe Castaner, care tocmai a fost numit la Beauvau cu ambiţia afişată a unei politici de fermitate, au anunţat reuninea unui ”comitet strategic”, săptămâna viitoare, în vederea unui ”plan ambiţios de acţiuni” contra violenţelor ce vizează cadrele didactice.

Într-un comunicat comun, cei doi miniştrii, care au reacţionat deja sâmbătă, au condamnat atât ”ameninţările şi afronturile” suferite de profesoară, cât şi difuzarea înregistrării video, în care faţa profesoarei nu este cenzurată.

”Legătura puternică pe care vrem să o stabilim cu Jean-Michel Blanquer între poliţie, jandarmerie şi Educaţia naţională va fi cel mai bun răspuns”, a declarat ministrul de Interne, într-o vizită la poliţia din Champigny-sur-Marne (Val-de-Marne).

”Şcoala este leagănul Republicii şi locul unde învăţăm să respectăm Republica”, a adăugat el. ”Vom recuceri metru pătrat cu metru pătrat Republica”, a dat asigurări ministrul.

”ÎNGRIJORĂTOR”

Preşedintele Emmanuel Macron le-a cerut sâmbătă seara celor doi miniştri să ia toate măsurile pentru ca acest tip de incident să nu se mai repete, catalogând drept ”inacceptabil” ca un profesor să fie ameninţat.

Adolescentul suspectat că este cel care agită replica armei s-a prezentat vineri, la comisariat, împreună cu tatăl său.

Alt adolescent, de aceeaşi vârstă, suspectat că a introdus arma în instituţie, a fost arestat vineri, la domiciliu, a fost plasat în arest preventiv şi apoi a fost eliberat fără urmări, sâmbătă, arma din înregistrarea video dovedindu-se a fi un pistol cu bile.

Proceduri au fost angajate de asemenea împotriva persoanei care a înregistrat şi difuzat clipul, care este ”în curs de identificare”, anunţa parchetul sâmbătă.

”Sancţiunile disciplinare (...) vor fi foarte ferme”, a dat asigurări Blanquer la LCI.

Ministrul Sănătăţii Agnès Buzyn s-a declarat ”tulburat” de ”ninşalanţa profesoarei, ca şi cum ar fi fost un lucru banal”.

”Este extrem de îngrijorător ceea ce trăiesc aceşti profesori în zona Rep şi Rep+ (şcoli primare şi colegii de educaţie prioritară şi prioritară consolidată în cartiere defavorizate)”, a declarat ea în emisiunea Grand jury RTL/LCI/LeFigaro.

Preşedinta Rassemblement national (RN, fostul FN, extremă dreapta) Marine Le Pen a apreciat, la rândul său, la LCI, că ”societatea noastră suferă o adevărată «însălbăticire»”, denunţând ”laxismul” Guvernului.

Didier Sablic, un profesor de 25 de ani la Liceul Edouard-Branly, a declarat sâmbătă că ”acesta nu este un liceu obişnuit cu acest fel de lucruri”. Există, în opinia sa, ”multe proiecte” şi ”muncă cu elevii la comunicare şi respect”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.