Moartea unei ursoaice cu doi pui, care a fost împuşcată mortal în apropierea unui parc naţional din centrul Italiei, după ce îşi făcuse apariţia într-un orăşel din apropiere, a stârnit indignare, iar fapta a fost condamnată atât de grupurile pentru drepturile animalelor, cât şi de politicieni, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ursoaica a fost ucisă joi seara târziu la periferia oraşului San Benedetto dei Marsi, a anunţat vineri pe Facebook Parcul Naţional Abruzzo, Lazio şi Molise, care a publicat şi o fotografie ce s-a viralizat pe reţelele sociale.

Poliţia a anunţat că l-a identificat pe presupusul trăgător.

Nu a fost clar de ce a fost împuşcată ursoaica, dar vânătoarea de urşi este interzisă prin lege în Italia.

Ursoaica fusese văzută într-un oraş din apropiere în urmă cu câteva zile împreună cu cei doi pui ai săi, potrivit unor înregistrări video. Ea era cunoscută sub numele de "Amarena" (cireşe negre), după numele fructelor pe care le mânca.

Parcul Naţional Abruzzo, Lazio şi Molise găzduieşte aproximativ 50 de urşi bruni.

Scandalul provocat de împuşcarea ursoaicei vine după o dispută legată de un alt incident petrecut în aprilie, când un urs a ucis un alergător de 26 de ani în nordul Italiei. Moartea acestuia a declanşat o bătălie juridică între autorităţile locale, care vor să ucidă animalul, precum şi un alt urs considerat periculos, şi grupurile de mediu, care vor să-i salveze.

Vineri, grupul pentru drepturile animalelor Lav a numit-o pe Amarena "victimă a climatului naţional de ură" faţă de animalele sălbatice, susţinând că acesta a fost alimentat de politicieni.

Cu toate acestea, moartea ursoaicei a fost deplânsă de autorităţile locale şi naţionale, inclusiv de ministrul mediului, Gilberto Pichetto Fratin.

Cotidianul La Repubblica l-a citat pe preşedintele parcului naţional, Luciano Sammarone, care a declarat că ursoaica a trecut peste un gard privat, dar nu avea antecedente de atacuri asupra oamenilor. "Îmi vine greu să cred că (a fost ucisă) în legitimă apărare", a spus el, adăugând că va aştepta rezultatul investigaţiilor.

Liderul Partidului Verde, Angelo Bonelli, a declarat că pădurarii parcului îi caută pe cei doi pui ai ursoaicei şi că există temeri pentru supravieţuirea lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.