India şi China au convenit să-şi retragă trupele de la frontiera comună, în regiunea disputată Ladakh, în vestul Hiimalayei, a anunţat joi ministrul indian al Apărării, Rajnath Singh, după mai multe luni de tensiuni, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rajnath Singh a anunţat în Parlament că s-a ajuns la un acord, în urma unor negocieri între comandanţi militari şi diplomaţi.

”Negocierile noastre cu China au condus la un acord în vederea unei dezangajări pe malurile de nord şi de sud ale Lacului Pangong”, a anunţat ministrul.

Tensiuni între cele două puteri asiatice au reizbucnit în aprilie 2020, după ce India a acuzat China de încălcarea frontierei comune, slab delimitată.

În iunie, 20 de militari indieni au fost ucişi în bătăi în această zonă de frontieră. China a suferit la rândul său pierderi, neprecizate.

”În vederea unei dezangajări în puncte de fricţiune de-a lungul LAC (linia de control care serveşte de facto drept frontieră între cele două ţări), suntem de părere că trupele celor două părţi, care se află în prezent în apropiere, este necesar să părăsească desfăşurările avansate efectuate în 2020 şi să revină la bazele permanente şi recunoscute”, a declarat Rajnath Singh.

Un scurt conflict armat a avut loc în 1962 între India şi China, care îşi dispută o bună parte a zonei de frontieră în vestul Himalayei..

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.