Îndemnuri la calm se multiplică, de teama izbucnirii unui război în regiunea Golfului Persic, în urma atacurilor vizând două petroliere la Marea Oman, de care preşedintele american Donald Trump a acuzat Iranul, care neagă orice implicare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Două petroliere - unul norvegian, iar celălalt japonez - au fost joi ţinta unor atacuri de origine nedeterminată, în timp ce navigau în apropierea Strâmtorii Ormuz, o rută maritimă strategică la nivel mondial.

Aceste atacuri au loc la o lună după sabotarea a patru nave - trei petroliere - în largul Emiratelor Arabe Unite (EAU). Washingtonul a arătat la acea vreme cu degetul Teheranul, care a dezminţit.

”Vedem vaporul, cu o mină care nu a explodat şi ăsta e un semn” al Iranului, a dat asigurări vineri preşedintele american la Fox News, bazându-se pe o înregistrare video publicată de Pentagon.

Înregistrarea video pare să arate acostarea unuia dintre petroliere de către o vedetă rapidă a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului iranian, care retrage o ”mină-ventuză neexplodată” de pe coca petrolierului.

Gardienii ”nu voiau să lase probe în urma lor”, a apreciat Trump.

Moscova, aliata Iranului, a condamnat ”dur” atacurile şi a cerut Washingtonului ”să nu tragă concluzii pripite”, în contextul în care mai mulţi analişti au apreciat că imaginile video sunt de neexploatat.

ONU a reclamat o anchetă independentă în vederea găsirii autorilor atacului.

China a îndemnat ”la dialog”, iar Irakul, un apropiat atât al Teheranului, cât şi al Washingtonului, a îndemnat la ”calmare”. Liga Arabă a avertizat, din contră, împotriva unei ”confruntări care să nu lase pe nimeni în securitate”.

Aliaţii Statelor Unite în regiune au condamnat, de asemenea, atacurile. Arabia Saudită şi-a exprimat ”marea îngrijorare”, iar EAU au denunţat o ”periculoasă escaladare”.

Londra, alt inamic istoric al Republicii islamice, a apreciat, la rândul său, că Iranul este ”aproape sigur” responsabil de atacul care a avut loc în largul coastelor sale.

”SABOTAJ DIPLOMATIC”

Iranul a dezminţit orice implicare şi a catalogat acuzaţiile americane ”fără fundament”.

Postul în engleză al televiziunii de stat iraniene Press TV a subliniat că Gardienii Revoluţiei sunt ”forţa cea mai apropiată de locul incidentului” şi că Iranul ”a fost primul care s-a dus la faţa locului pentru a salva echipajele”.

Şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif a acuzat Statele Unite pe Twitter ”de sabotaj diplomatic şi machierea #TerorismuluiEconomic împotriva Iranului”.

Iar preşedintele iranian Hassan Rohani, aflat în vizită în Kîrgîzstan, a acuzat Washingtonul că ”reprezintă o gravă ameninţare la adresa stabilităţii în regiune şi în lume, încălcând toate regulile internaţionale”.

Tensiunile sunt puternice între Iran şi administraţia Trump, care a ieşit în urmă cu un an din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi a reimpus sancţiuni economice şi diplomatice Teheranului. Statele Unite au trimis la începutul lui mai întăriri militare în Orientul Mijlociu, acuzând Iranul că pregăteşte atacuri ”iminente” contra intereselor americane.

Washingtonul acuză Teheranul că încearcă să perturbe aprovizionarea pieţei mondiale blocând Strâmtoarea Ormuz, prin care tranzitează 30% din petrolul transportat pe cale maritimă, o ameninţare deja evocată în trecut de către Iran.

AMENINŢĂRI LA ORMUZ

Iranienii ”nu vor închide (strâmtoarea). Ea nu va fi închisă, nu va fi închisă în mult timp şi ei o ştiu. Li s-a spus asta în termenii cei mai puternici”, a dat asigurări vineri Trump.

Însă transportatori maritimi sunt îngrijoraţi. ”Dacă aceste ape devin peruculoase, aprovizionarea întregii lumi occidentale ar putea să fie ameninţată”, a declarat Paolo d'Amico, preşedintele Intertanko, o asociaţie de petroliere din care fac parte cei doi proprietari ai navelor vizate joi.

Trei explozii au zguduit petrolierul ” Front Altair" - care transporta benzină grea (naftă) - un produs petrolier, provocâd un incendiu până la urmă controlat.

Cei 23 de membri ai petrolierului au fost salvaţi de Marina iraniană şi transportaţi în portul iranian Bandar Abbas, după care au fost repatriaţi, potrivit Frontline, compania care deţine nava.

Kokuka Courageous, o navă de transport de metan, a fost vizată de tiruri, iar încărcătura sa era intactă, potrivit operatorului său japonez Kokuka Sangyo.

Nava şi cei 21 de membri ai echipajului au fost salvaţi de Marina americană (US Navy) şi escortaţi către portul Khor Fakkan în EAU.

Potrivit proprietarului, echipajul a văzut un ”obiect zburător” vizând petrolierul. ”Apoi a avut loc o explozie”.

Secretarul american al Apărării Patrick Shanahan a îndemnat la ”un consens internaţional în vederea rezlvării acestei probleme internaţionale”.

El nu a îndepărtat însă posibilutatea unei consolidări suplimentare a prezenţei militare americane în regiune, după anunţarea, luna trecută, a trimiterii a 1.500 de militari suplimentari şi a unor avioane de luptă şi de recunoaştere în Orientul Mijlociu.

Un semn al atmosferei încinse, cursul petrolului a închis în creştere vineri. La Londra, barilul Brent de la Marea Nordului cu livrarea în august s-a apreciat cu 70 de cenţi, la 62,01 dolari. La New York, barilul WTI contractat în iulie s-a scumpit cu 23 de cenţi, la 52,51 de dolari.

”Cursurile au urcat odată cu apropierea unui weekend în care relaţiile între Iran şi Statele Unite se pot învenina”, a subliniat Andy Lipow de la cabinetul Lipow Oil Associates.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.