Zeci de fani ai regalităţii au început deja, încă de joi, să campeze în centrul Londrei înainte de încoronarea Regelui Charles, care are loc sâmbătă, dar, în timp ce aceştia şi alte milioane de oameni aşteaptă cu entuziasm şi nerăbdare evenimentul istoric, cel puţin la fel de mulţi spun că nu le pasă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu un spectacol fastuos şi o imensă procesiune militară, încoronarea, ale cărei origini datează de aproape un mileniu, va fi cel mai mare eveniment ceremonial din ultimele şapte decenii, de la cel organizat pentru mama lui Charles, regina defunctă Elizabeth, în 1953.

Pentru unii britanici, este un eveniment care se întâmplă o dată în viaţă. Pentru alţii, este o ocazie binevenită doar pentru că oferă o zi liberă de la serviciu, o vacanţă în plus, luni, decretată zi liberă în onoarea evenimentului.

"Pur şi simplu mie îmi iau totul, iar ei nu au muncit nicio zi în viaţa lor", spune Philip Nash, în vârstă de 68 de ani, în timp ce mătură străzile din Whitechapel, o zonă săracă din estul Londrei. "Mi-ar plăcea să-l văd pe unul dintre ei venind aici, să vină să măture strada asta. Ştiţi pe vreunul dintre ei care să facă o zi de muncă? Sunt ca nişte vampiri, îmi sug sângele", spune supărat bărbatul.

Pentru unii dintre locuitorii din Whitechapel, o zonă din capitala britanică în care imigranţii se stabilesc de secole, o ceremonie spectaculoasă pentru familia regală pare nepotrivită, în condiţiile în care mulţi au de făcut faţă inflaţiei ridicate - de peste 10% - care a ridicat simţitor preţul alimentelor şi al energiei.

"În condiţiile în care o mulţime de oameni se luptă să plătească facturile şi se confruntă cu multe lipsuri, este cam descurajant să vezi la televizor atâtea resurse şi bani oferiţi acestei familii. Nu pare că ne dau nimic înapoi", spune şi Unab Ali, 19 ani, student la stomatologie.

În întreaga capitală şi în multe părţi ale Marii Britanii, magazinele şi zonele publice sunt împodobite cu pancarte cu steagul Uniunii şi sunt planificate petreceri de stradă. Ecrane gigantice vor arăta ceremonia în 30 de locuri din întregul regat.

CÂT DE INTERESAŢI SUNT BRITANICII DE EVENIMENT? CE SPUN SONDAJELE

Dar în timp ce planificarea şi detaliile pentru ocaziile istorice au fost urmărite de luni de zile în mass-media, sondajele sugerează că cea mai mare parte a publicului nu este atât de interesat.

Un sondaj YouGov realizat luna trecută a arătat că doar 33% dintre cei întrebaţi erau interesaţi de acest eveniment. Un alt sondaj, realizat săptămâna trecută, a arătat că 48% dintre respondenţi erau dispuşi să urmărească acest eveniment la televizor, faţă de 46% care au spus contrariul.

Această situaţie contrastează cu cea din 1953, când milioane de oameni s-au înghesuit pe străzile Londrei şi aproximativ 27 de milioane de oameni au urmărit ceremonia televizată de la încoronarea lui Elizabeth. Pentru mulţi dintre ei, era prima dată când se uitau la un eveniment transmis la televizor.

"De fapt, sâmbătă mă voi deconecta complet şi voi merge să fiu în natură pentru o zi, cu telefonul închis. Aşa că nu voi sărbători", spune Justin Hackney, un cineast în vârstă de 32 de ani. "Dar ştiu că mama mea o va face, pentru că este ceva special pentru ea, pentru că a fost special şi pentru bunica mea", adaugă tânărul.

Şi printre cei care joi se aliniau deja pe Mall, marele bulevard ce duce către Palatul Buckingham, predomina sentimentul că va fi un moment special.

"Nu aş fi ratat asta pentru nimic în lume", spune Tony Chen, care a venit din centrul Angliei pentru a-şi instala cortul pe Mall, în ciuda faptului că are o afecţiune cardiacă severă. "Să fii acasă şi să te uiţi la televizor nu este ca şi cum ai fi aici, în viaţa reală", explică el.

Ali Stephens, în vârstă de 50 de ani, asistent medical asociat, recunoaşte că ar putea părea un nonsens, "dar este nonsensul nostru", adaugă ea. "Este ceva pe care această ţară mică îl are şi state mari nu au aşa ceva. Aşa că ar trebui să preţuim cu adevărat şi să fim recunoscători pentru tot acest fast şi toate aceste prostii... Nu ai parte de aşa ceva într-o republică!", arată britanica.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.