Conducători străini, capete încoronate, aleşi din Parlament, reprezentanţi ai societăţii civile... 2.000 de invitaţi aleşi pe sprânceană vor asista la încoronarea regelui Charles al III-lea în Westminster Abbey, mult mai puţini decât cele 8.000 de persoane prezente la încoronarea reginei Elizabeth a II-a în 1953.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

- Cine va participa -

- Prinţul Harry, care s-a despărţit de monarhie şi a părăsit Marea Britanie în 2020 pentru California, şi-a confirmat prezenţa după luni de negocieri cu Palatul Buckingham.

- Numeroşi lideri străini, precum preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr., preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, premierul australian Anthony Albanese şi omologul său pakistanez Shehbaz Sharif, notează AFP.



- Prezenţa vicepreşedintelui chinez Han Zheng a stârnit controverse, unii parlamentari conservatori din Londra criticând rolul său în reprimarea protestelor pro-democraţie din Hong Kong, un fost teritoriu britanic.

- Michelle O'Neill, liderul partidului naţionalist nord-irlandez Sinn Fein, fosta aripă armată a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), care a fost responsabilă pentru atentatul care l-a ucis pe Louis Mountbatten, unchiul vitreg şi mentorul lui Charles al III-lea, în 1979.

- Premierul britanic Rishi Sunak şi soţia sa, Akshata Murty, precum şi membri-cheie ai guvernului.

- Capete încoronate din întreaga lume, printre care Regele Felipe al VI-lea şi Regina Letizia a Spaniei, Prinţul Frederik şi Prinţesa Mary a Danemarcei, Regele Willem-Alexander şi Regina Maxima a Ţărilor de Jos, Regele Philippe şi Regina Mathilde a Belgiei, Regele Charles al XVI-lea Gustav al Suediei şi fiica sa, Prinţesa Victoria, Prinţul Fuhimito şi Prinţesa Kiko a Japoniei, Prinţul Albert al II-lea de Monaco şi Regele Abdullah al II-lea şi Regina Rania a Iordaniei.

-  România va fi reprezentată prin Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi Alteţa Sa Regală Principele Consort Radu. De asemenea, va fi prezent şi preşedintele Klaus Iohannis.

- La ceremonie va fi prezentă şi preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

CITEȘTE ȘI Preşedintele Klaus Iohannis participă la ceremonia încoronării Majestăţii Sale Regele Charles al III-lea şi a Reginei Camilla


- Pe lângă oaspeţii de prestigiu, regele a decis să invite câteva sute de persoane care au muncit pentru comunitatea lor şi au fost decorate de Palatul Buckingham, cum ar fi elevul Max Woosey, care a dormit într-un cort în grădina sa timp de trei ani pentru a strânge bani pentru un ospiciu, sau Richard Thomas, care a livrat câteva mii de medicamente bolnavilor în timpul pandemiei Covid-19.

- 400 de tineri membri ai asociaţiilor susţinute de Familia Regală.

- Un număr mic de 80 de membri ai Camerei Lorzilor şi ai Camerei Comunelor, cele două camere ale Parlamentului britanic.

- Copiii reginei Camilla,:criticul culinar Tom Parker Bowles, sora sa Laura Lopes, curator de artă, şi primul său soţ, Andrew Parker Bowles.

- Cine va absenta -

- Preşedintele SUA, Joe Biden, va fi reprezentat de soţia sa Jill Biden. Niciodată până acum un preşedinte american nu a mai participat la încoronarea unui monarh britanic, au declarat oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului.

Casa Albă a insistat asupra faptului că absenţa lui Joe Biden, despre care se ştie că este mândru de rădăcinile sale irlandeze, "nu este un semn de dispreţ". Joe Biden a acceptat deja o invitaţie din partea regelui de a efectua o vizită de stat în Marea Britanie.

- Meghan Markle, soţia prinţului Harry, va rămâne în California împreună cu cei doi copii ai lor, Lilibet şi Archie, care împlineşte patru ani în ziua încoronării.



- Cine nu a fost invitat -

- Cei mai mulţi dintre cei 24 de duci care nu fac nici pe departe parte din familia regală plătesc preţul presupusei dorinţe a regelui de a întocmi o listă de invitaţi mai degrabă pe bază meritocratică decât aristocratică. Ducele de Rutland şi-a exprimat dezamăgirea pentru Daily Mail, menţionând că "familii ca (a sa) sunt cele care au susţinut familia regală timp de o mie de ani".

- Soţiile parlamentarilor britanici.

- Sarah Ferguson, fosta soţie a prinţului Andrew, fratele regelui, şi care încă locuieşte cu acesta pe domeniul lor din Windsor. "Nebuniile" din trecut ale ducesei de York au stânjenit adesea familia regală.



- Lady Pamela Mountbatten, fiica marelui unchi şi mentor al lui Charles, contele Louis Mountbatten de Birmania, şi una dintre cele două domnişoare de onoare supravieţuitoare ale reginei Elizabeth a II-a la căsătoria acesteia cu prinţul Philip în 1947.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.