Incidentul de joi de la Belgorod, când un avion de vânătoare rusesc a bombardat din greşeală oraşul rus de la graniţa cu Ucraina, este atât de misterios, încât pune în încurcătură nu numai presa de stat rusă, dar până şi pe bloggerii militari, de obicei foarte vocali, care nu ştiu cum să comenteze evenimentul neobişnuit, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa analiză a evenimentelor legate de agresiunea rusă din Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul rus al Apărării a anunţat joi că un bombardier rusesc Su-34 a aruncat accidental o bombă în timp ce survola oraşul Belgorod, din apropierea graniţei cu Ucraina. Explozia a lăsat un crater cu o rază de 20 de metri în partea de sud a oraşului şi a rănit trei civili. Cauza bombardamentului accidental rămâne însă neclară, la fel ca şi motivul pentru care un avion de luptă înarmat zbura deasupra unui oraş populat, notează ISW.

CITEȘTE ȘI Incident în oraşul rus Belgorod, unde un avion rusesc a lansat muniţie provocând o explozie puternică chiar în centru - VIDEO, FOTO

Blogerii militari ruşi nu au reacţionat la bombardament cu aceeaşi furie pe care o folosesc adesea în cazul eşecurilor ruseşti pe câmpul de luptă.

Un blogger militar a comparat bombardamentul accidental cu prăbuşirea unui Su-34 în Eisk, Krasnodar, în octombrie 2022, susţinând că locuitorii din Belgorod ar trebui să fie recunoscători că bomba nu a lovit o clădire rezidenţială.

Un alt blogger militar apreciază că Ministerul Apărării şi-a asumat responsabilitatea pentru accident şi a caracterizat actul ca fiind un semn atipic de sănătate în cadrul Ministerului Apărării. 

Postul public Rossia-1, vorbind despre eveniment, a declarat că "echipamentul militar modern permite unităţilor ruseşti să elimine extremiştii din zona de operaţiuni speciale de la o distanţă minimă" - probabil o eroare care indică o confuzie în mass-media de stat rusă cu privire la modul de încadrare a accidentului în spaţiul informaţional, conchide ISW.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.