Avioane militare ruse au făcut o serie de survoluri “agresive” ale unei nave de război americane, în apele internaţionale din Marea Baltică, a declarat miercuri un înalt oficial din Departamentul Apărării din Statele Unite, citat de AFP sub acoperirea anonimatului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficialul a afirmat că au existat mai multe incidente de acest fel luni şi marţi, iar un avion Su-24 a trecut la mai puţin de nouă metri pe deasupra navei USS Donald Cook şi a simulat, practic, un atac.

“Este mai agresiv decât tot ceea ce am văzut în ultimul timp”, a subliniat el.

Manevrele au început luni, atunci când distrugătorul american se afla la circa 70 de mile nautice (aproape 130 de kilometri) de enclava Kaliningrad, teritoriul cel mai vestic al Rusiei, aflat între Marea Baltică, Polonia şi Lituania.

Două Su-24 ruse au survolat de 20 de ori USS Cook la mai puţin de 900 de metri distanţă şi la o altitudine de circa 30 de metri, a explicat oficialul.

Marţi, un elicopter rus de luptă de tip Ka-27 a zburat de şapte ori în apropiere de navă, iar echipajul a făcut fotografii.

La scurt timp după aceea, un Su-24 a ajuns în zonă şi a survolat distrugătorul “atât de aproape că a provocat valuri în apă”, a explicat oficialul. Avionul nu părea să fie înarmat.

Marinarii americani au încercat în repetate rânduri să alerteze aparatul rus, pe frecvenţele internaţionale, dar nu au primit niciun răspuns.

“Potrivit comandantului (distrugătorului – n.r.), a fost periculos şi neprofesionist”, a adăugat oficialul.

Aceste incidente au avut loc în condiţiile în care relaţiile dintre Moscova şi Washington sunt tensionate din cauza conflictelor din estul Ucrainei şi din Siria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.