Pompierii libanezi au stins vineri ultimele flăcări ale uriaşului incendiu care a izbucnit cu o zi în urmă în portul Beirut - care a distrus ajutoare umanitare cruciale - şi a reaprins durerea unei populaţii aflate în şoc după exploiziile devastatoare de la începutul lui august, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În mijlocul depozitelor suflate de uriaşa deflagraţie de la 4 august, dar care sunt în continuare pline, pompieri cocoţaţi pe platforme elevatoare stropeau cu apă pentru a împidica focul să se se reaprindă, potrivit unui corespondent AFP.

Pământul era acoperit de apă, iar un fum alb plutea deasupra acestui peisaj de rune.

Incendiul a izbucnit într-un depozit folosit de Crucea Roşie Internaţională (CICR) pentru a depozita mii de colete cu alimente şi o jumătate de milion de litri de ulei.

Printre alimente se aflau, de asemenea, paste făinoase, zahăr, ceai, linte şi năut, a precizat într-un comuncat organizaţia.

Astfel, ”explozia şi incendiul vor avea un impact asupra ajutorului umanitar al CICR, atât în Liban, cât şi în Siria” vecină, a avertizat Crucea Roşie.

Apărarea Civilă libaneză a dat asigurări vineri, într-un comunicat, că incendiul a fost stins, precizând că operaţiuni ”de răcire continuă la faţa locului pentru a împiedica incendiul să reizbucnească”.

Locuitorii au observat îngroziţi, joi, un fum negru şi opac vizibil din mai multe cartiere, provocat de incendiul la acest depozit în care erau depozitate ajutoare, dar şi bidoane cu ulei şi pneuri.

”Reparaţii” aveau loc la faţa locului - cu ajutorul unui ferăstrău electric -, iar ”scântei” au declanşat focul, potrivit unor ”informaţii preliminare” de la Guvern.

”Republica toxică”, titra vineri cotidianul francofon L'Orient-Le Jour.

Incidentul a amintit funesta zi de 4 august, când o enormă cantitate de nitrat de amoniu, depozitată în port, a explodat. Această dramă, o tragedie în plus pentru o populaţie deja îngenunchiată de o gravă criză economică, s-a soldat cu peste 190 de morţi şi 6.500 de răniţi şi a devastat cartiere întregi.

”SĂ DEA SOCOTEALĂ”

Într-o ţară afectată de o depreciere fără precedent a monedei naţionale şi de desfiinţări generalizate de posturi, explozia a alimentat furia populaţiei, care denunţă o clasă politică aproape neschimbată de decenii şi considerată vinovată de această catastrofă, din cauza corupţiei şi incompetenţei.

Mai ales societate civilă, ONG-urile şi voluntarii au sărit, de la 4 august încoace, în ajutorul populaţiei sinistrate.

Autorităţile au fost extrem de dur denunţate din cauza lipsei lor de mobilizare în dramă.

”Incendiul (de joi) nu poate, în niciun caz, să fie justificat”, a declarat vineri, pe Twitter, premierul libanez desemnat Mustapha Adib, care lucrează la formarea unui nou guvern, după demisia celui în exerciţiu, în urma exploziilor din august.

Mustapha Adib pledează ca cei care se fac vinovaţi ”să dea socoteală”, ”o condiţie esenţială în împiedicarea repetării unor asemenea evenimente dureroase”.

Întreprinderea BCC Logistics, însărcinată cu gestionarea depozitului care a luat foc, a respins orice responsabilitate în noua dramă şi a îndemnat într-un comunicat la ”stabilirea cauzelor incendiului”, avertizând că-şi rezervă ”dreptul de a depune plângere”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.