Locuitorii a 12 comune, inclusiv Rouen, sunt îndemnaţi să rămână acasă, din cauza unui incendiu aflat în curs într-o uzină Lubrizol - clasată Seveso de nivel înalt -, care nu s-a soldat cu victime, a anunţat prefectul din Normandie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instituţiile şcolare urmează să rămână închise, iar o ”spectaculoasă coloană de fum domină întreaga aglomeraţie”, a adăugat Pierre-André Durand, care a evocat mai întâi 11 comune, după care a fost adăugată a douăsprezecea.

Salvatorii au fost alertaţi către ora locală 2.40 (3.40, ora României), potrivit prefectului.

Această coloană de fum ”negru”, legat de prezenţa unor ”hidrocarburi”, este ”neapărat anxiogenă”, însă ”primele analize nu au scos la iveală o toxicitate acută în principalele molecule, pe care le urmărim, ceea ce este mai liniştitor”, a adăugat el într-o conferinţă de presă audio.

”Nu avem vreun element care să ne permită săne gândim că există un risc legat de fum”, a declarat la RTL ministrul de Interne Christophe Castaner.

Un perimetru de 500 de metri pătraţi în jurul instalaţiei a fost evacuat, a continuat prefectul, fără să poată să precizeze câte persoane au fost vizate de aceastămăsură.

”Incendiul nu este controlat. Dispozitivul se consolidează, 200 de oameni şi peste 60 de vehicule sunt mobilizate. Aştept întăriri naţionale”, a precuzat, către oral locală 7.30 (8.30, ora României) un reprezentant al pompierilor.

Locuitori au auzit zgomote de explozie în noaptea de miercuri spre joi, însă era vorba despre butoaie de ulei care au explodat, potrivit prefecturii.

Planul special de intervenţie a fost declanşat.

Uzina Lubrizol produce în principal aditivi pentruulei, potrivit prefectului.

Potrivit unui corespondent aflat la faţa locului, se simţea un miros acru.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.