Fumul înţepător acoperea duminică Montreal, ca urmare a incendiilor de pădure din Canada, ceea ce face ca acest oraş să fie cel mai poluat din lume, potrivit unei firme specializate, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O avertizare de smog emisă de Environment Canada este în vigoare în mai multe regiuni din Quebec.

Sunt atât de multe particule fine încât Montreal era duminică oraşul cu cea mai proastă calitate a aerului din lume, potrivit Iqair, o companie elveţiană specializată în studiul poluanţilor atmosferici.

"Este într-adevăr ca o ceaţă, doar că este vorba de fum din cauza incendiilor de pădure. Este foarte greu de respirat şi te ustură puţin şi ochii", spune Fauve Lepage Vallée, în vârstă de 18 ani. Ea şi prietena ei au văzut centrul oraşului plin de fum din Parcul Jean-Drapeau.

Acolo urmau să aibă loc concerte duminică după-amiază. "Trebuia să mergem la festivalul Piknic Electronik, dar acesta a fost anulat", regretă Fauve.

Din cauza fumului, mai multe activităţi au trebuit să fie amânate, inclusiv Ironman-ul din Mont-Tremblant, la aproximativ o sută de kilometri nord de Montreal, şi ştafeta mixtă din cadrul Campionatului Mondial de Triatlon, din Portul Vechi din Montreal.

Se recomandă purtarea măştii, iar activităţile în aer liber nu sunt recomandate până luni. "Comitetul de coordonare a măsurilor de urgenţă ne cere să închidem piscinele, bazinele pentru copii şi zonele de sport în aer liber cel puţin până luni la prânz", a scris pe Twitter Luc Rabouin, primarul arondismentului Plateau-Mont-Royal din Montreal.

În total, 81 de incendii de pădure sunt active în Quebec, dintre care 27 sunt considerate a fi scăpate de sub control. Mai multe incendii au avansat în weekend, din cauza aerului uscat şi a temperaturilor ridicate. Potrivit Societăţii de protecţie a pădurilor împotriva focului din Quebec (SOPFEU), "cantitatea de fum face deosebit de dificilă intervenţia avioanelor cisternă şi a elicopterelor", iar luni sau marţi sunt aşteptate "cantităţi importante" de precipitaţii în nord-vestul provinciei.

Miercuri, 119 pompieri francezi urmează să ajungă în Quebec pentru a prelua locul conaţionalilor lor care se află la faţa locului de la începutul lunii iunie.

"Misiunea primului contingent de pompieri francezi se apropie de sfârşit", explică Stéphane Caron, coordonatorul pentru prevenire şi comunicare al SOPFEU. "Ei pleacă în Franţa la 28 iunie, iar un al doilea contingent va prelua misiunea în aceeaşi zi".

Ca şi în cazul primului contingent francez trimis în Quebec, misiunea acestora va dura 21 de zile. "Aceştia vor fi, de asemenea, detaşaţi la Roberval", la 250 de kilometri nord de Quebec City, potrivit lui Caron.

În întreaga ţară, Centrul canadian interagenţii pentru incendii forestiere (CIFFC) a numărat 470 de incendii active, dintre care 244 sunt scăpate de sub control.

Canada înregistrează un an fără precedent, cu peste 7,4 milioane de hectare arse de la începutul lunii ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.