Peste 300 de persoane au fost rănite - între care nouă grav - în surparea unei platforme, în noaptea de duminică spre luni, în timpul unui festival gratuit de cultură urbană, la Vigo, în nord-vestul Spaniei, au anunţat luni autorităţile locale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Platforma de lemn şi beton, cu o lungime de 30 de metri şi o lăţime de zece metri, situată la marginea portului, era plină de spectatori care asistau la un concert de rap în cadrul festivalului O Marisquiño în momentul în care s-a surpat duminică, cu puţin înainte de miezul nopţii.

”În total 316 persoane au fost tratate” după acest accident, care a antrenat scene de panică, a anunţat într-un comunicat Guvernul din Galicia, regiunea în care se află Vigo.

”Între ele, în acest moment avem nouă (persoane) spitalizate. Viaţa nu le este în pericol, dar situaţia lor este gravă, prezintă fracturi, traumatisme craniene, pneumotorax”, a precizat Jesus Vazquez Almuiña, însărcinat cu Sănătatea în cadrul Exeecutivului regional, adăugând că două dintre aceste persoane sunt minore.

Marea majoritate a celorlalte victime a fost rănită uşor, prezentând contuzii.

Poliţia şi serviciile de urgenţă s-au mobilizat pentru ”a-i scoate pe tineri, bărbaţi şi femei, foarte rapid”, a declarat primarul din Vigo Abel Caballero. "Ar fi putut săfie un accident mult mai grav”, a subliniat el.

Cum platforma se afla la marginea portului, autorităţile au mobilizat ”scafandri” şi o ”cameră termică, deoarece mă temeam că cineva a fost prins dedesubt”, însă ”din fericire nu a fost nimeni acolo”, a continuat primarul.

”OAMENI CĂDEAU PESTE MINE”

Martori şi victime au povestit în presa spaniolă despre panica de după surpare.

”Podeaua a coborât ca în ascensor. A durat cinci secunde. S-a desprins, iar noi am căzut toţi. Oameni cădeau peste mine”, a declarat Aitana Alonso pentru ziarul local El Faro de Vigo.

”Mi-a fost greu să ies (...), piciorul îmi era blocat în apă. Am reuşit să-l scot şi un băiat mi-a dat mâna să ies”, a adăugat ea. ”Erau oameni sub mine care strigau că nu pot să iasă. Eram foarte nervoasă. Încercam să ies, dar cădeam la loc”, a mai spus ea.

Potrivit unor măturii culese de El Faro de Vigo, platforma a cedat în timpul primului cântesc al rapperului Rels B, care a cerut publicului să sară.

”Mult curaj tuturor răniţilor”, a scris artistul pe Twitter, deplângând accidentul.

Organizatorii festivalului gratuit de cultură urbană, care atrage anual aproximativ 160.000 de persoane la Vigo, au dat asigurări, într-un comunicat, că aceste concerte ”îndeplinesc condiţiile de securitate cerute”.

Autorităţile locale încercau să înţeleagă, luni, cauzele accidentului.

”Poate fi din cauza unui exces de greutate, unei supercapacităţi”, a declarat pentru televiziunea publică spaniolă preşedintele Autorităţii Portuare din Vigo Enrique César Lopez Veiga.

Ar putea să fie vorba despre o ”problemă structurală, deoarece partea superioară este din lemn, dar ceea ce este ciudat este că betonul” a cedat şi el, a adăugat el.

Şeful Guvernului spaniol Pedro Sanchez şi-a exprimat, pe Twitter, ”solidaritatea cu răniţii de la festival”, cărora le-a urat o ”însănătoşire rapidă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.