Ministerul rus al Apărării anunţă joi că 1.730 de militari ucraineni baricadaţi în oţelăria Azovstal, la Mariupol, s-au predat începând de luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ultimele 24 de ore, 771 de combatanţi din Regimentul naţionalist Azov s-au predat în instalaţia Azovstal, la Mariupol. În total, începând de la 16 mai, 1.730 de combatanţi, inclusiv 80 de răniţi, s-au declarat prizonieri”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Ministerul a difuzat o înregistrare video în care apar militari ieşind din oţelărie şi care sunt percheziţionaţi corporal de către militari ruşi, după care urcă în autobuze.

Unii dintre ucraineni sunt răniţi, iar alţii merg în cârjă.

Aceşti militari, baricadaţi de mai multe săptămâni în galierii subterane, în imensa oţelărie Azovstal, sunt un simbol internaţional al rezistenţei împotriva ofensiveiruse, lansată la 24 februarie.

Miercuri, până când se predaseră 959 de militari, liderul separatist prorus Denis Puşilin estima că, iniţial, au fost ”peste 2.000 de persoane” în oţelărie.

Comandanţii nu s-au predat, preciza el.

Autorităţile ucrainene vor să organizeze un schimb de prizonieri de război, însă autorităţile ruse au anunţat în mai multe rânduri că ele consideră cel puţin o parte a ucrainenilor nu militari, ci combatanţi neonazşti.

Denis Puşilin afirmă că ”tribunalului” îi revine de-acum să decidă soarta ”criminalilor de război” şi ”naţonaliştilor”.

Portul strategic Mariupol, în care se află această instalaţei industrială, a fost complet devastat de confruntări armate.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.