Pandemia covid-19 a avut un impact ”catastrofal” şi mult mai grav asupra locurilor de muncă decât cel prevăzut, a avertizat miercuri directorul general al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO) Guy Ryder, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Numeroase ţări se confruntă în continuare cu dificultăţi în controlarea pandemiei”, a subliniat într-o conferinţă de presă Ryder .

ILO a fost nevoită să-şi revizuiască puternic previziunile cu privire la relansarea pieţei muncii pe care le-a făcut la sfârşitul lui iunie şi care s-au dovedit, acum, prea optimiste faţă de intensificarea covid-19 în multe ţări.

În săptămâna 14-20 septembrie s-a înregistrat un ”record” de două milioane de noi cazuri de covid-19, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), iar numărul deceselor a scăzut.

Ultimele proiecţii OIM cu privire la ultimele trei luni ale lui 2020 preconizează o scădere globală a orelor muncite cu 8,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

La sfârşitul lui iunie, Orgaizaţia preconiza o scădere de 4,9%.

Această nouă estimare corespunde unei pierderi a 245 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă - aproape dublu faţă de cele 140 de milioane estimate în iunie.

”Este foarte clar că există o legătură intimă între performanţa noastră în domeniul sănătăţii şi performanţa noastră socio-economică”, a subliniat Ruder, adresându-le un avertisment celor care opun aceste două lucruri.

ILO subliniază totodată că ”unul dintre motivele care explică aceste creşteri estimate de pierderi de ore de muncă rezidă în faptul că, în ţările în curs de dezvoltare şi în ţările emergente muncitorii au fost mult mai afectaţi de crizele precedente, mai ales persoanele care evoluează în economia informală”.

În primele nouă luni ale lui 2020, OIM estimează că suma veniturilor din muncă a scăzut cu 10,7% - echivalentul a 3.500 de miliarde de dolari faţă de perioada ianuarie-septembrie 2019, exceptând măsurile de susţinere a veniturilor implementate de guverne.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.