Avionul militar rus de tip Iliuşin 76 (Il-76) care s-a prăbuşit săptămâna trecută în Rusia - cu prizonieri ucraineni la bord, potrivit Moscovei -, a fost doborât ”cu certitudine” cu ”un sistem american PATRIOT”, acuză miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avionul a fost doborât. Asta s-a stabilit deja cu certitudine, cu un sistem american (de tip) PATRIOT” tras ”de pe teritoriul controlat de către forţele ucrainene”, acuză liderul de la Kremlin la un eveniment organizat la Moscova.

An Il-76 in the Belgorod region was shot down by the American Patriot system, this was established by an examination, Putin said.

”Faptul că ei au doborât un avion în care se aflau militarii lor ne permite să presupunem că au făcut-o accidental. Dar este totuşi o crimă”, a continuat Vladimir Putin.

Kievul vrea ”să provoace” Rusia ”să răspundă”, consideră el.

Rămân însă numeroase întrebări, la o săptămână după această prăbuşire a avionului militar rus de transport în apropierea frontierei cu Ucraina.

Rusia dă asigurări că armata ucraineană a doborât aeronava la bordul căreia se aflau 74 de persoane, potrivit Moscovei, inclusiv 65 de prizonieri de război ucraineni care urmau să fie eliberaţi într-un schimb în acea zi.

”ANCHETĂ INTERNŢAIONALĂ”

În acest stadiu, autorităţile ruse nu au prezentat probe care să arate cu certitudine că în aeronavă se aflau prizonieri ucraineni de război şi că Kievul şria acest lucru, aşa cum susţine Moscova.

Ucraina, la rândul său, nu a comentat în mod direct cu privire la o eventuală implicare a sa în acest incident şi şi-a exprimat îndoiala cu privire la prezenţa unor militari ucraineni la bordul aeronavei.

Autorităţăile de la Kiev au confirmat, însă, că un schimb de prizonieri era prevăzut în ziua prăbuşirii şi că acesta nu a mai avut loc, până la urmă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut deschiderea unei anchete internaţionale.

”Cerem şi insităm săaibă loc o anchetă intrnaţională”, a anunţat miercuri Vladimir Putin.

Însă ”nu există organizaţii internaţionale dispuse s-o facă”, a dat el asigurări.

Moscova şi Kievul au anunţat miercuri un schimb de aproximativ 200 de prizonieri de război din fiecare tabără, în pofida tensiunilor legate de prăbuşirea avionului militar rus.

”Nu vom opri schimburile (de prizonieri). Avem de adus înapoi acasă proprii noştri oameni”, a justificat Vladimir Putin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.