Identităţile a peste 100 de oficiali britanici, inclusiv membri ai forţelor speciale şi ai serviciului secret MI6, au fost compromise într-o breşă de securitate care a pus în pericol şi mii de cetăţeni afgani, expunându-i riscului de represalii, potrivit relatărilor citate de BBC.
Ultimele consecinţe ale acestei breşe au fost ţinute secrete printr-o ordonanţă judecătorească până joi, când un judecător de la Înalta Curte a decis ridicarea parţială a restricţiilor.
Această decizie a permis organizaţiilor de presă să dezvăluie că baza de date conţinea note detaliate ale dosarelor, inclusiv informaţii personale secrete despre forţele speciale şi spioni.
Guvernul britanic admisese deja marţi că datele a aproape 19.000 de afgani care colaboraseră cu britanicii în timpul celor 20 de ani de război în Afganistan şi care aplicaseră pentru relocare în Regatul Unit au fost divulgate din greşeală.
Mulţi dintre cei afectaţi au fost consideraţi în pericol de vătămare gravă sau chiar moarte, întrucât talibanii căutau să se răzbune pe cei care colaboraseră cu guvernul britanic în timpul conflictului.
Aceasta a fost una dintre cauzele pentru care informaţiile au fost protejate printr-o aşa-numită „super-injunction” – un ordin judecătoresc de cenzură care interzice inclusiv raportarea existenţei ordinului în sine.
Breşa de securitate a avut loc în februarie 2022, însă guvernul britanic nu a descoperit-o decât în august 2023, când o persoană din Afganistan care obţinuse datele a postat o parte dintre ele pe Facebook şi a dat de înţeles că ar putea publica restul.
BBC a dezvăluit miercuri că Ministerul Apărării (MoD) i-a oferit acelei persoane posibilitatea urgentării cererii de relocare şi l-a adus în Regatul Unit după ce a postat datele - o succesiune de evenimente pe care surse guvernamentale au descris-o ca fiind „practic un şantaj”.
MoD a refuzat să comenteze asupra acţiunilor individului, dar a precizat că „oricine vine în Regatul Unit în cadrul programelor de relocare pentru afgani” trebuie să treacă prin „verificări riguroase de securitate” pentru a obţine accesul.
Descoperirea breşei în 2023 a forţat guvernul să înfiinţeze în secret Afghanistan Response Route (ARR) – un program de relocare pentru cei afectaţi, care nu au fost informaţi despre incident, în ciuda riscurilor la adresa securităţii lor.
Până în prezent, programul a permis relocarea a 4.500 de afgani şi a membrilor familiilor acestora în Regatul Unit, iar alţi 2.400 de oameni sunt aşteptaţi, costul estimat fiind de 850 de milioane de lire sterline.
Scurgerea de date a fost cauzată de o greşeală comisă de un angajat al cartierului general al forţelor speciale din Londra, care a trimis din greşeală peste 30.000 de cereri de relocare către o persoană din afara guvernului, crezând că trimite informaţii despre doar 150 de persoane.
După ridicarea super-injunction-ului marţi, o a doua ordonanţă a împiedicat publicarea informaţiilor privind compromiterea membrilor forţelor speciale şi ai serviciilor de securitate.
Această interdicţie a fost ridicată joi, după ce avocaţii Ministerului Apărării şi ai unui grup de instituţii media au ajuns la un compromis, permiţând jurnaliştilor să relateze şi aceste aspecte.
Ministrul Apărării, John Healey, a declarat marţi în Parlament că breşa a fost „o eroare gravă la nivel de departament” şi a recunoscut că este „doar una dintre numeroasele pierderi de date” legate de programele de relocare pentru afgani.
Secretarul apărării din umbră, James Cartlidge, şi-a cerut scuze în numele fostului guvern conservator, aflat la putere în momentul descoperirii breşei.
MoD a refuzat să spună câţi oameni din Afganistan ar fi putut fi afectaţi în urma scurgerii de date. Guvernul taliban a declarat joi că nu a arestat şi nu a monitorizat afganii vizaţi de scurgere.
Însă rude ale afganilor ale căror nume au fost divulgate au declarat pentru BBC că se tem pentru familiile lor rămase în ţară, unul dintre ei spunând că eforturile talibanilor de a-i găsi o rudă s-au intensificat după scurgerea de date.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat:
„Este o politică veche a guvernelor succesive să nu comenteze în privinţa forţelor speciale.”
„Luăm foarte în serios securitatea personalului nostru, mai ales a celor aflaţi în poziţii sensibile, şi avem întotdeauna măsuri adecvate pentru protejarea siguranţei lor”, a adăugat el.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...