Mii de afgani au fost mutaţi în Regatul Unit în cadrul unei operaţiuni secrete care a fost instituită după ce un oficial britanic a divulgat din greşeală datele lor, transmite BBC.
În februarie 2022, au fost divulgate datele personale a aproape 19.000 de persoane care au solicitat să se mute în Regatul Unit după ce talibanii au preluat puterea în Afganistan.
Guvernul anterior a aflat de încălcare în august 2023, când unele dintre detalii au apărut pe Facebook.
Nouă luni mai târziu a fost instituit un nou program de reinstalare pentru persoanele de pe lista care a făcut obiectul scurgerii de informaţii, iar până în prezent au sosit în Regatul Unit 4.500 de afgani.
Cu toate acestea, existenţa scurgerii de informaţii şi a relocărilor au fost ţinute secrete după ce guvernul a obţinut o super-injunction care a împiedicat ca informaţiile să devină publice.
Detaliile privind încălcarea majoră a securităţii datelor, răspunsul şi numărul de afgani cărora li s-a acordat dreptul de a locui în Regatul Unit au ieşit la iveală abia marţi, după ce un judecător de la Înalta Curte a decis că ordinul de interdicţie ar trebui ridicat.
Scurgerea de informaţii conţinea numele, datele de contact şi unele informaţii familiale ale unor persoane potenţial ameninţate de talibani.
Downing Street nu a confirmat dacă funcţionarul responsabil pentru scurgerea de informaţii a fost supus unor măsuri disciplinare, un purtător de cuvânt declarând că nu va face comentarii cu privire la persoane.
Guvernul a dezvăluit, de asemenea, marţi, că:
- Ministerul Apărării crede că 600 de soldaţi afgani incluşi în această scurgere de informaţii, plus 1.800 de membri ai familiilor lor, se află încă în Afganistan
- Schema este închisă, dar ofertele de relocare deja făcute celor care au rămas în Afganistan vor fi onorate
- Programul secret - denumit oficial ”Ruta de relocare afgană” - a costat până în prezent 400 de milioane de lire sterline şi se preconizează că va mai costa între 400 şi 450 de milioane de lire sterline
- Încălcarea a fost comisă din greşeală de către un funcţionar anonim din cadrul Ministerului Apărării
- Persoanele ale căror detalii au fost divulgate au fost informate abia marţi
Vorbind în Camera Comunelor, secretarul apărării John Healey a prezentat "scuze sincere" celor ale căror detalii au fost incluse în scurgerea de date, care a ieşit la iveală atunci când unele au apărut pe Facebook.
Acesta a declarat că a fost rezultatul trimiterii prin e-mail a unei foi de calcul "în afara sistemelor guvernamentale autorizate", pe care a descris-o drept o "eroare departamentală gravă" - deşi Poliţia Metropolitană a decis că nu este necesară o anchetă a poliţiei.
Healey a declarat că scurgerea a fost "una dintre numeroasele pierderi de date" legate de evacuarea Afganistanului în acea perioadă şi conţinea numele unor înalţi oficiali militari, oficiali guvernamentali şi parlamentari.
Liderul conservator Kemi Badenoch şi-a cerut scuze în numele partidului său.
Ea a declarat pentru LBC: "Cineva a făcut o greşeală teribilă şi numele au fost puse acolo... şi ne pare rău pentru asta. Asta nu ar trebui să se întâmple."
Într-o hotărâre a Înaltei Curţi din 2024, făcută publică marţi, judecătorul a arâtat că este "foarte posibil" ca unii dintre cei care au văzut părţi ale documentului divulgat într-un grup Facebook "să fi fost infiltraţi talibani sau să fi vorbit despre acesta cu persoane aliniate talibanilor".
Anterior, s-a temut că numărul persoanelor aflate "în pericol de moarte sau de vătămare gravă" pentru că au apărut pe listă sau pentru că un membru al familiei lor a apărut, ar putea ajunge la 100.000.
Cu toate acestea, o analiză a incidentului efectuată în numele Ministerului Apărării a constatat că este "foarte puţin probabil" ca o persoană să fi fost vizată doar din cauza scurgerii de date, care "s-ar putea să nu se fi răspândit atât de mult pe cât se temea iniţial".
Ministerul Apărării a refuzat să spună câte persoane ar fi putut fi arestate sau ucise ca urmare a încălcării securităţii datelor.
Aceeaşi analiză a considerat că schema secretă a fost o "intervenţie extrem de semnificativă", având în vedere riscul "potenţial limitat" reprezentat de scurgere.
Un e-mail a fost trimis celor afectaţi de încălcare, îndemnându-i să "manifeste prudenţă" şi să ia măsuri precum protejarea activităţilor lor online şi să nu răspundă la mesaje de la contacte necunoscute.
Healey a declarat că cei care au fost relocaţi în Regatul Unit au fost deja luaţi în calcul în cifrele privind imigraţia.
”Fără precedent”
Dezvăluirea de marţi datează de la retragerea trupelor americane din Afganistan în august 2021, când talibanii au preluat din nou puterea şi au înconjurat rapid capitala Kabul.
Scurgerea de informaţii a implicat numele persoanelor care au aplicat pentru programul Afghan Relocations and Assistance Policy (Arap), pe care guvernul britanic l-a instituit pentru a procesa rapid cererile persoanelor care se temeau de represalii din partea talibanilor şi pentru a le muta în Regatul Unit.
Evacuarea - în urma căreia 36.000 de afgani au fost mutaţi în Regatul Unit - a fost deja aspru criticată în anii care au trecut de la lansarea sa, o anchetă din 2022 a Comisiei pentru afaceri externe constatând că a fost un ”dezastru” şi o ”trădare”.
Anul trecut, când guvernul a instituit un nou program de relocare ca răspuns la scurgerea de informaţii, presa a aflat rapid despre planuri.
Guvernul a cerut unui judecător să impună o interdicţie asupra presei. Instanţa a impus apoi un tip de ordin care a împiedicat mass-media să raporteze orice detaliu al scurgerii de informaţii sau chiar faptul că ordinul în sine exista. Healey a declarat că nu are cunoştinţă de existenţa altor interdicţii similare.
El a declarat în faţa Parlamentului că a fost împiedicat să vorbească despre încălcarea legii din cauza ordinului judecătoresc ”fără precedent”, după ce a fost informat în timp ce era încă secretar al apărării din umbră.
Citind un rezumat al hotărârii sale în instanţă, judecătorul a declarat că ordinul de a pune căluş ”a dat naştere la preocupări serioase privind libertatea de exprimare”.
El a continuat: "Super-injuncţia a avut ca efect închiderea completă a mecanismelor obişnuite de responsabilitate care funcţionează într-o democraţie. Acest lucru a condus la ceea ce eu descriu drept un «vid de control»."
Documentele judecătoreşti dezvăluite marţi au arătat că Ben Wallace, ministrul Apărării de atunci, a solicitat "personal" această interdicţie strictă pentru a da guvernului timp să facă "tot ce este rezonabil să facă pentru a-i ajuta pe cei care ar fi putut fi puşi în pericol în continuare de compromiterea datelor".
Ordinul judecătoresc a fost prelungit până în noiembrie 2023, pe motiv că este posibil ca talibanii să nu fi fost conştienţi de existenţa datelor divulgate.
Cu toate acestea, judecătorul a decis să o ridice pe motiv că revizuirea internă a Ministerului Apărării a constatat că talibanii "probabil că deţin deja informaţiile-cheie din setul de date" şi că este "puţin probabil" ca confirmarea existenţei acestora să crească "substanţial" riscul cu care se confruntă cei afectaţi.
Secretarul apărării din umbră James Cartlidge, care se afla în guvern atunci când a fost stabilit sistemul secret, a declarat că "această scurgere de date nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată şi a fost o încălcare inacceptabilă a tuturor protocoalelor relevante privind datele".
Erin Alcock, avocat al firmei Leigh Day, care a asistat sute de solicitanţi Arap şi membri ai familiilor acestora, a numit încălcarea "un eşec catastrofal".
La începutul acestei luni, guvernul a confirmat că a oferit despăgubiri afganilor ale căror informaţii au fost compromise în urma unei încălcări separate a securităţii datelor.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.