Hotărârea Curţii Supreme de a revoca dreptul la avort al americancelor aruncă Statele Unite cu 150 de ani înapoi, deplânge vineri preşedintele democrat Joe Biden într-un discurs la Casa Albă, în care îndeamnă ambele tabere la manifestaţii ”paşnice” şi dă asigurări că ”asta nu s-a terminat”, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Asta nus-a terminat”, a declarat şeful statului american în finalul acestei alocuţiuni, îfără să acceepte intrebări din partea presei.

Poportul american ”încă mai are de spus ultimul cuvânt” în această luptă, în curs, pe tema dreptului la avort în Statele Unite, dă el asigurări.

”Violenţa nu este acceptabilă niciodată”, subliniză el, ”ameninţările şi intimidarea nu sunt vorbe”.

El le spune femeilor că ştie că ele urmează să se confrunte cu ”situaţii incredibil de dificile. Eu vă aud. Vă susţin. Sunt alături de voi”, subliniază el.

Şeful statului american subliniază că femeile din state în care există restricţii ale avortului sunt libere să călătorească în alte părţi ale ţării pentru a avorta.

”Administraţia mea va apăra acest drept fundamental”, dă el asigurări, subliniind că niciun ofcial nu va putea opri o femeie să călătorească.

Biden dă asigurări, de asemenea, că administraţia sa va ”proteja accesul la medicaţie, de exemplu contracepţia”.

El anunţă că va proteja accesul la medicamente pentru avort, aprobate de către autorităţi în urmă cu 20 de ani.

Însă, avertizează el, în opinia sa, ”mortalitatea maternă va creşte în America” în urma hotărârii Curţii Supreme.

”Curtea a făcut ceea ce nu a mai făcut înainte. A luat în mod expres un drept constituţional care este fundamental multor americani”, acuză el.

”Vor exista consecinţe reale şi imediate”, avertizează el, subliniind că legi care interzic avortul vor intra în vigoare imediat.

Această hotărâre este ”atât de extremă, încât femei şi fete sunt obligate să poarte copilului violatorului lor”, declară Biden.

”Acest lucru pur şi simplu mă uimeşte”, a declarat el, după o pauză, extrem de emoţionat.

”Imaginaţi-vă o femeie care este nevoită să poarte un copil în urma unui incest”, îndemană el.

”Este crud”, denunţă şeful statului.

Joe Biden apreciază că ”Roe v Wade” ”a fost o hotărâre directă”, care a stabilit un echilibru între dreptul femeii de a decide să avorteze şi capacitatea statului de a reglementa avortul.

Acest compromis, consideră el, era ”acceptabil” majorităţii americanilor de diverse credinţe şi din diverse medii.

Hotărârea ”Roe v Wade” a supravieţuit administraţiilor succesive republicane şi democrate timp de decenii, până la Donald Trump, denunţă el.

”Să nu vă îndoiţi. Această hotărâre este rezultatul unui efort deliberat de decenii”, denunţă el, apreciind că este rezultatul unei ”ideologii extreme”.

Această hotărâre a Curţii Supreme este o ”greşeală” care retrage un drept ”atât de fundamental”.

”Este o zi tristă pentru Curte şi pentru ţară”, a denunţat Joe Biden în deschderea alocuţiunii sale.

”Ei nu l-au limitat, ci pur şi simplu l-au luat”, a denunţat el, referindu-se la dreptul de avort al americancelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.