Guvernul Hong Kongului va crea propria lege a ”securităţii naţionale” ”cât mai rapid”, un text care se va adăuga legislaţiei în vigoare impuse de Beijing fostei colonii britanice în 2020, anunţă marţi şeful Executivului local, John Lee, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest text urmează să prevadă cinci infracţiuni - inclusiv trădarea, insurecţia şi spionajul -, anunţă mai mulţi oficiali, între care şi John Lee.

”Trebuie să insist asupra faptului că legislaţia (în baza) Articolului 23 al Legii fundamentale trebuie să fie făcută (...) cât mai rapid”, anunţă şeful Executivului din Hong Kong.

John Lee se referă articolul ”mini-Constituţiei” acestui teritoriu din sudul Chinei care prevede că Hong Kongul este cel care legiferează cu privire la propria securitate naţională în privinţa a şapte infracţiuni penale în domeniul securităţii, între care trădarea şi spionajul.

”Este vorba despre o responsabilitate constituţională (a Hong Kongului) (...), care nu este asumată la 26 de ani după retrocedarea Hong Kongului” Chinei de către Regatul Unit, în 1997, subliniază John Lee.

Manifestaţii uriaşe în favoarea democraţiei au zguduit această piaţă financiară în 2019, când sute de mii de persoane au cerut liberăţi mai mari.

Beijingul a impus, ca răspuns, o lege a ”securităţii naţionale” cu privire la patru infracţiuni - secesiunea, subversiunea, terorismul şi complicitatea cu forţe străine -, care prevăd pedepse maxime cu închisoarea pe viaţă.

Oraşul este administrat în virtutea principiului ”o ţară, două sisteme”, care permite o separare a structurilor legale şi judiciare faţă de China continentală.

În 2023, un proiect local de lege a securităţii naţionale a fost abandonat sub presiunea exercitată de 500.000 de manifestanţi, care s-au opus acestei legislaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.