Un cotidian chinez evoca vineri reprimarea din Piaţa Tiananmen - un subiect tabu în ţară -, pentru a explica faptul că o eventuală intervenţie armată la Hong Kong nu va fi o repetare a carnagiului comis de armata chineză la Beijing în 1989, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Beijingul nu a decis să intervină în forţă pentru a înăbuşi revoltele de la Hong Kong, însă această opţiune se află, evident, la dispoziţia sa”, scrie într-un editorial cotidianul de limbă engleză Global Times.

Însă chiar dacă regimul comunist ar decide să trimită armata împotriva manfestanţilor, ”incidentul de la Hong Kong nu va fi o repetiţie a incidentului politic de la 4 iunie 1989”, scrie ziarul pe un ton voit naţionalist.

Niciun bilanţ oficial nu a fost furnizat cu privire la reprimarea în sânge, în Piaţa Tiananmen, însă unii experţi evocă în general de la câteva sute la peste 1.000 de morţi.

Ziarul nu pare însă să se pronunţe cu privire la metoda folosită în vederea reprimării celor două luni de manifestaţii în favoarea democraţiei la Hong Kong, ci mai degrabă asupra consecinţelor diplomatice pe teremn lung pe care o intervenţie militară le-ar antrena cu privire la  Beijing.

”Washingtonul nu va fi în măsură să intimideze China, servindu-se de tulburările de acum 30 de ani. China este mult mai puternică şi mai matură, iar capacitatea sa de a gestiona situaţii complexe a sporit mult”, adaugă ziarul, provenind din Cotidianul Poporului, organul de presă al Partidului Comunist Chinez (PCC, unic).

După baia de sânge din Piaţa Tiananmen, ocupată de către manifestanţi care cereau democraţie, China a fost izolată în lume, iar economia sa a fost aproape strangulată timp de doi ani.

O serie de experţi consideră că importanţa pieţei financiare din Hong Kongului ar putea să descurajeze Beijingul să intervină în teritoriul autonomom.

TRUMP, ”FOARTE ÎNGRIJORAT” DE RISCUL UNEI REPRIMĂRI VIOLENTE LA HONG KONG

Preşedintele american Donald Trump s-a declarat ”foarte îngrijorat” de riscul unei reprimări violente a Chinei la Hong Kong.

El a dat asigurări că va discuta ”în curând” cu preşedintele chinez Xi Jinping despre acest lucru.

”Aş vrea cu adevărat să văd China rezolvând uman problema la Hong Kong”, le-a spus locatarul Casei Albe unor jurnalişti.

”Am cu adevărat deplină încredere în preşedintele Xi. Ştiu că, dacă el ar decide să se aşeze (la discuţii) cu reprezentanţii” manifestaţilor în favoarea democraţiei din regiunea semiautonomă, ”el ar putea să rezolve problema rapid”, a adăugat el.

Consilierul pe probleme de securitate naţională la Casa Albă John Bolton a evocat, la rândul său, reprimarea sângeroasă din 1989.

”Chinezii trebuie să fie foarte atenţi la măsurile pe care le iau, pentru că americanii îşi amintesc de Piaţa Tiananmen”, a declarat el într-un interviu acordat Voice of America, difuzat joi.

”Ar fi o mare eroare să se creeze noi amintiri ca acelea la Hong Kong”, avertizează Bolton.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.