"Spiderman"-ul francez Alain Robert a escaladat vineri dimineaţa un zgârie-nori la Hong Kong, pe care a desfăşurat o ”banderolă a păcii”, în contextulîn care fosta colonie britanică se confruntă cu cea mai gravă criză politică şi manifestaţii aproape zilnic prin care se cere mai multă democraţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Căţărătorul în vârstă de 57 de ani, specializat în ecaladarea imobilelor, a urcat cele 68 de etaje ale Cheung Kong Center, în cartierul financiar Central, pe o vreme caldă şi umedă.

În timpul ascensiunii, el a desfăşurat o banderolă pe care apar steagurile chinez şi al Hong Kongului reunite şi o strângere de mână.

Înainte de a începe escaladarea clădirii, el a făcut public un comunicat în care explică faptul că această acţiune este ”un apel urgent la consultări între locuitorii Hong Kongului şi Guvernul lor”.

”Poate că voi face să scadă temperatura şi că voi provoca zâmbete. Este, în orice caz, ceea ce sper”, a declarat el în comunicat.

Acest mesaj nu a convins, însă, pe toată lumea.

”Vrei, cu adevărat, să strângi mâna călăilor şi dictatorilor?”, a scris pe twitter caricaturistul chinez Badiucao, un disident în Australia.

”Asta arată că numeroşi străini nu înţeleg fondul problemei între Hong kong şi China”, a reacţionat la rândul său un navigator pe Internet pe un forum.

Hong Kongul este, de la începutul lui iunie teatrul unor manifestaţii uriaşe, uneori violente.

Mobilizarea, care a apărut în urma respingerii unui proiect de lege local care vizează să autorizeze extrădările către China, şi-a extins considerabil revendicările şi cere de-acum sufragiu universal.

Această mişcare constituie, pentru autorităţile din Hong Kong şi Beijing, cea mai mare provocare în fosta colonie britanică, de la retocedarea sa în 1997.

Robert a venit în mai multe rânduri la Hong Kong să escaladeze imobile. Oraşul are cea mai mare concentrare de zgârie-nori din lume.

El a escaladat de două ori Cheung Kong Center.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.