Sute de demonstranţi din Hong Kong s-au adunat duminică dimineaţă şi au pornit într-un marş spre Consulatul american, cerând preşedintelui Donald Trump să elibereze oraşul controlat de China, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia a urmărit de pe margine manifestaţia. Protestatarii au purtat pancarte, steaguri ale Statelor Unite şi au scandat pentru democraţie, după o altă noapte de violenţe, în a 14-a săptămână de la începerea seriei de demonstraţii.

Secretarul de stat pe probleme de apărare Mark Esper a îndemnat sâmbătă Guvernul chinez să pună în aplicare măsuri restrictive în Hong Kong. Apelul lui a fost făcut de la Paris, în timp ce în Hong Kong poliţia încerca să oprească protestatarii să ajungă în aeroport.

După 14 săptămâni de proteste, în urma retragerii oficiale a proiectului de lege privind extrădarea, care a stârnit valul de nemulţumiri, demonstraţiile anti-guvernamentale din Hong Kong nu par să se apropie de final.

Hong Kong a revenit sub tutela Chinei în 1997, după ce a fost controlat de Marea Britanie. În formula „o ţară, două sisteme”, Hong Kong se bucură de mai multe libertăţi decât China.

China neagă acuzaţiile că ar fi intervenit în problemele interne ale Hong Kong-ului. A criticat protestele şi a avertizat că acestea vor afecta economia. În cazul în care nu se vor încheia, China a precizat că ar putea folosi forţa.

Sub numele de „Mişcarea Umbrelelor”, protestele din Hong Kong, începute în urmă cu aproximativ patru luni din cauza proiectului de lege privind extrădarea în China a celor condamnaţi, au evoluat şi, după ce propunerea a fost suspendată, sute de mii de oameni cer acum o reformă democratică şi investigarea actelor brutale comise de poliţie.

De la începutul seriei de proteste, au fost arestaţi 900 de oameni, între ei, de la finalul săptămânii trecute, trei lideri ai Mişcării Umbrelelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.