Fostul secretar de Stat american Hillary Clinton îl atacă pe preşedintele rus Vladimir Putin pe tema extinderii NATO după invazia Ucrainei de către Rusia, căruia-i transmite ”păcat, Vladimir, tu ai căutat-o”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fosta şefă a diplomaţiei americane s-a exprimat marţi, la Departamentul de Stat, unde i-a fost dezvelit portretul oficial.

Ea era însoţită de către fostul preşedinte democrat Bill Clinton şi de către actualul secretar de Stat Antony Blinken.

”Era un adevărat subiect de discordie. Iar noi am spus mereu că nimeni nu este obligat să adere la NATO, că oamenii aleg şi vor să adere la NATO”, a subliniat ea într-o scurtă alocuţiune.

Finlanda, care a devenit stat membru NATO anul acesta, şi Suedia, care aşteaptă în continuare să intre în Alianţa Nord-Atlantică, au cerut să adere la blocul militar occidental după invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022, dând pagina unor decenii de neutralitate.

Preşedintele rus a folosit pretextul extinderii NATO în Europa de Est şi perspectiva unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO pentru a-şi justifica invazia, care a declanşat susţinerea masivă a Kievului de către Occident.

”RESET”

Pe când conducea diplomaţia americană, în 2009, în timpul preşedinţiei lui Barack Obama, Hillary Clinton a purtat faimoasa politică ”Reset” (”Resetare”) a relaţiilor între Washington şi Moscova, la acea vreme destul de proaste, după atacarea, cu un mai înainte, a altei foste republici sovietice, Georgia, de către Rusia.

Însă relaţiile celor două puteri s-au degradat după revenirea la Kremlin, în 2012, a lui Vladimir Putin, care a acuzat-o personal pe Hillary Clinton de faptul că a urzit manifestaţii ale unor lideri ai opoziţiei ruse.

Candidata democrată la fotoliul de la Casa Albă în 2016, ea a fost înfrântă de către Donald Trump, pe fondul unor acuzaţii de amestec ale Rusiei în alegerile prezidenţiale americane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.