Secretarul general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, a făcut, vineri, în Liban, primele sale declaraţii publice de la izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas, numind atacurile din 7 octombrie o "operaţiune măreaţă, binecuvântată", dar despre care susţine că n-a ştiut nimic, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În discursul său de vineri, Nasrallah a abordat speculaţiile cu privire la faptul că facţiuni susţinute de Iran au luat parte la atacuri, afirmând că planificarea şi executarea atacurilor au fost "100% palestiniene". El a adăugat că mişcarea sa nu a fost deranjată de faptul că operaţiunea a fost ţinută secretă. Nasrallah a spus că înţelege nevoia Hamas de a avea elementul surpriză.

Liderul Hezbolllah a declarat că ziua de 7 octombrie a provocat un "cutremur politic" în Israel şi a prezis că va avea "efecte de durată" asupra conflictului cu Israelul, adăugând că, în opinia sa, atacurile au expus slăbiciunile militare ale ţării.

El a mai spus că vieţile pierdute în Gaza, în Cisiordania şi pe alte fronturi sunt "sacrificii demne de luat în considerare", deoarece au stabilit o "nouă etapă istorică" în conflict. 

Nasrallah consideră că trimiterea de către Statele Unite a unor "flote de nave de război" în estul Mediteranei expune slăbiciunile Israelului şi dependenţa sa de aliaţi.

Statele Unite au trimis două portavioane cu grupuri de atac în Mediterana.

Nasrallah a vorbit prin legătură video dintr-o locaţie nedeclarată, iar discursul a fost transmis unei mari mulţimi de susţinători adunaţi în suburbiile sudice ale Beirutului. La începutul discursului, o echipă CNN aflată la faţa locului în Beirut a auzit focuri de armă de sărbătoare.

Liderul Hezbollah nu a mai vorbit public în persoană din 2006, când a izbucnit un război de o lună între Liban şi Israel. Discursul său are loc pe fondul escaladării încleştărilor dintre puternicul său grup armat, susţinut de Iran, şi Israel, ceea ce a stârnit îngrijorarea cu privire la un potenţial război regional mai amplu.

CITEȘTE ȘI Serviciile secrete americane cred că Iranul şi interpuşii săi caută în prezent să evite un război mai amplu cu Israelul. Armata israeliană avertizează că va răspunde la ameninţarea Hezbollah prin acţiune

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.