Mişcarea palestiniană islamistă armată Hamas revendică o ”victorie” în confruntarea armată cu Israelul, a anunţat vineri un oficial de rang înalt din cadrul grupării, în faţa a mii de oameni adunaţi la manifestaţii ale bucuriei, în oraşul Gaza, în urma intrarării în vigoare a unui armistiţiu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este euforia victoriei”, a declarat Khalil al-Hayya, numărul doi în Biroul Politic al Hamasului în Fâşia Gaza, într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa unor manifestanţi dezlănţuiţi, promiţând ”reconstrucţia” caselor distruse în atacuri israeliene.

În urma unei medieri egiptene, Israelul şi Hamasul au ajuns joi seara la un armistiţiu, care a intrat în vigoare vineri, după zece zile de confruntări armate sângeroase, soldate cu 232 de morţi de partea palestiniană - inclusiv 65 de copii şi numeroşi combatanţi din Hamas şi Jihadul Islamic - şi cu 12 morţi în Israel - inclusiv un copil în vârstă de şase ni, o adolescentă în vârstă de 16 ani şi un militar.

Ostilităţile au început la 10 mai, cu salve de proiectile Hamas către Israel, în semn de ”solidaritate” cu sute de palestinieni răniţi în confruntări cu poliţia israeliană pe Esplanada Moscheilor, la Ierusalim, al treilea loc sfânt al islamului, în timpul Ramadanului.

După aceste prime tiruri de proiectile, Israelul a lansat o operaţiune vizând ”reducerea” capacităţilor militare ale Hamas şi şi-a multiplicat atacurile aeriene în această enclavă cu două milioane de locuitori, vizată de o blocadă israeliană de 15 ani.

Hamasul şi Jihadul Islamic au lansat peste 4.300 de proiecile către Israel, tiruri de o intensitate fără precedent împotriva teritoriului israelian, apărat de un scut antirachetă, care a interceptat aproximativ 90% dintre aceste proiectile.

Armata israliană a redus capacităţile militare ale Hamasului - omorând numeroşi comandanţi ai grupării din cadrul aripilor tehnică şi de informaţii şi distrugând infrastructuri -, însă mişcarea armată a reuşit, în mod simbolic, potrivit unor analişti, să repună conflictul israeliano-palestinian în centrul actualităăţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.