Mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a ameninţat luni Israelul cu o escaladare militară, în cazul în care forţele israeliene nu se retrag luni seara de pe Esplanada Moscheilor, teatrul unor ciocniri dure, în ultimele zile, între poliţişti israelieni şi palestinieni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hamasul a dat Israelului un ultimatum, ”până la ora (locală) 18.00 (şi ora României), să-şi retragă militarii” de pe Esplanada Moscheilor şi din cartierul Sheikh Jarrah, în Ierusalimul de Est, a avertizat într-un scurt comunicat un purtător de cuvânt al aripii militare a mişcării islamiste.

Hamasul sugerează că ar putea efectua atacuri aeriene, în cazul unui refuz al aurotităţilor israeliene.

”ESCALADARE DE MARE AMPLOARE””

Pe de altă parte, Franţa a avertizat luni cu privire la o ”escaladare de mare amploare”, în urma acestor noi confruntări în Ierusalimul de Est şi a îndemnat toţi actorii la ”cea mai mare reţinere”.

Aceste violenţe ”fac să planeze riscul unei escaladări de mare amploare”, a avertizat o purtătoare de cuvânt a Ministerului francez de Externe.

Parisul ”îi îndeamnă pe toţi actorii să dea dovadă de cea mai are reţinere şi să se abţină de la orice provocare, pentru a permite o revenire la calm în cel mai scurt timp”, a subliniat ea.

Noi ciocniri au avut loc luni pe Esplanada Moscheilor între credincioşi palstinieni şi poliţişti israelieni - soldate cu peste 300 de răniţi, majoritatea palestinieni, după un weekend de violenţe în oraşul sfânt.

Franţa a condamnat ”tiruri de proiectil din Fâşia Gaza care au vizat (în noaptea de duminică spre luni) teritoriul israelian, o încălcare a dreptului internaţional”.

Parisul se declară totodată ”puternic îngrijorat de ameninţări cu evacuarea a unor rezidenţi ai cartierului Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est, care ţin de politica de colonizare, ilegală în dreptul internaţional, şi exacerbează tensiunile”.

Soarta unor familii palestiniene din Sheikh Jarrah, ameninţate cu evacuarea în favoarea unor colonişti evrei, este unul dintre vectorii acestor tensiuni.

O audiere la Curtea Supremă israeliană în acest dosar, prevăzută luni, a fost amânată sine die.

”Toate declaraţiile provocatoare şi toate îndemnurile la violenţă şi ură sunt inacceptabile şi trebuie să înceteze imediat”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a Quai d'Orsay.

În urma acestei escaladări, Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte luni, la cererea Tunisiei, pe tema situaţiei din Ierusalimul de Est, un sector palestinian ocupat de israel de peste 50 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.