Guvernul Nicolei Sturgeon a publicat joi un nou proiect legislativ privind organizarea celui de-al doilea referendum pentru independenţa Scoţiei. Publicarea proiectului legislativ nu înseamnă că referendumul scoţian va fi cu siguranţă organizat, după ce alegătorii scoţieni au respins în urmă cu doi ani independenţa faţă de Marea Britanie, informează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Sturgeon susţine că provincia ar trebui să fie pregătită să organizeze referendumul pentru independenţă, tocmai pentru a proteja interesele scoţiene, înainte de ieşirea Marii Britanii din UE.

Theresa May a reacţionat faţă de publicarea proiectului legislativ, declarând că nu crede în existenţa unui mandat pentru un al doilea referendum pentru independenţă.

Însă, dacă miniştrii scoţieni decid că este necesară organizarea unui referendum, atunci legislativul va decide cu privire la data scutinului. Parlamentul Scoţiei este controlat de o coaliţie majoritată formată din Partidul Naţional Scoţian şi din Verzii Scoţieni.

Ulterior, scoţienii vor cere executivului britanic să acorde legitimitate referendumului prin secţiunea 30.

Proiectul legislativ privind un nou referendum a fost prezentat de ministrul scoţian al Constituţiei, Derek Mackay. 

Potrivit textului proiectului legislativ, un viitor referendum va avea loc pe aceleaşi baze legale ca primul scutin din 2014. În acest sens, executivul scoţian va păstra întrebarea din buletinele de vot pentru referendum: ”Ar trebui ca Scoţia să fie o ţară independentă?”

De asemenea, la referendum vor putea să participe toate persoanele care au împlinit 16 ani până în ziua scutinului, precum şi cetăţenii europeni care locuiesc în Scoţia.

Proiectul elimină prevederea unei prezenţe minime la vot pentru validarea referendumului de independenţă.

Însă, formaţiunile politice din opoziţie susţin că nu există un apetit pentru un nou referendum ”de dezbinare” şi au promis că vor lupta împotriva unui asemenea scurin ”la fiecare pas”.

Un purtător de cuvânt al premierului britanic a respins necesitatea organizării unui referendum, chiar dacă circumstanţele s-au schimbat după votul pentru ieşirea Regatului Unit din UE.

”Prim-ministrul şi executivul nu cred că există un mandat pentru încă un referendum. Am avut unul în urmă cu doar doi ani. Atunci a avut o prezenţă la vot extrem de ridicată, iar rezultatele au fost în favoarea rămânerii Scoţiei în Marea Britanie”.

Primul referendum a avut loc la 18 septembrie 2014, iar atunci 55% dintre alegătorii scoţieni au votat împotriva independenţei faţă de Marea Britanie. Însă, Nicola Sturgeon a susţinut că scoţienii au dreptul de a căuta un viitor mai bun în contextul consecinţelor negative pe care le-ar putea avea ieşirea Marii Britanii din UE.

În cadrul referendumului privind statutul Regatului Unit în Uniunea Europeană, alegătorii scoţieni au votat în majoritate pentru a rămâne în blocul comunitar. În acest sens, soarta Brexit-ului a fost decisă de către alegătorii din Anglia şi Ţara Galilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.