Guvernul spaniol de stânga, care a exhumat în 2019 rămăşiţele dictatorului Francisco Franco, la mausoleul acestuia de lângă Madrid, a decis să exhumeze rămăşiţele fondatorului partidului de inspiraţie fascistă Falanga, José Antonio Primo de Rivera, înhumat în acelaşi mausoleu, potrivit unor surse guvernamentale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această exhumare urmează să aibă  loc luni, a declarat joi o sursă de la preşedinţia Guvernului, care a subliniat că nu poate spune în care cimitir urmează să fie transferate rămăşiţele.

Fiul dictatorului Miguel Primo de Rivera (1923-1930), José Antonio Primo de Rivera, a fost executat în noiembrie 1936, la începutul Războiului Civil spaniol (1936-1939), care a fost provocat de o revoltă a militarilor, între care şi generalul Francisco Franco, împotriva Guvernului republican de atunci.

Franco a condus apoi ţara cu o mână de fier, până la moartea sa, în noiembrie 1975.

Mormântul lui Primo de Rivera se află lângă altarul Bazilicii monumentale ”Valle de los Caidos”, străjuită de o cruce de 150 de metri înălţime, în apropiere de Madrid, unde a fost înmormântat şi Franco, până în 2019, când a fost exhumat şi transferat într-un cimitir mai discret la periferia Madridului.

Exhumarea lui Primo de Rivera este prevăzută în cadrul unei legi care a intrat în vigoare în octombrie, care vizează reabilitarea memoriei victimelor franchismului.

Această lege - denumită a ”Memoriei democratice” - prevede că ”nu poate exista niciun lcc remarcabil”, adică public, în care să fie îngropate ”persoane implicate în dictatura sau lovitura de stat” din 1936, anunţa atunci ministrul preşedinţiei, Felix Bolaños.

În noiembrie, autorităţile spaniole au exhumat rămăşiţele unui conducător militar franchist, generalul Queipo de Llano, din Bazilia Macarena de la Sevilla.

Comandantul militar cu cel mai înalt rang la acea vreme în sudul Spaniei, el este considerat vinovat de mii de execuţii care au avut loc după insurecţia militară care a declanţat Războiul Civil, cea mai cunoscută fiind execuţia poetului Federico García Lorca.

Premierul socialist Pedro Sánchez, care a ajuns la putere în 2018, a transformat reabilitarea victimelor Războiului Civil şi dictaturii franchiste (1939-1975) într-una dintre priorităţile sale.

Legea ”Memoriei democraţiei” - care face din căutarea dispăruţilor în Războiul Civil o ”datorie a statului” - creează disensiuni într-o ţară în care rănile trecutului nu s-au închis.

Dreapta a promis să abroge această lege, dacă revine la putere în alegerile generale prevăzute la sfârşitul acestui an, a căror dată nu a fost încă anunţată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.