Guvernul german a adoptat miercuri un proiect de lege care deschide calea unei regularizări a zeci de mii de migranţi bine integraţi în Germania - însă fără să le acorde un permis de sejur de durată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest text - o promisiune a coaliţiei aflate la putere de la sfârşitul lui 2021 - vizează să faciliteze integrarea străinilor ”toleraţi” - care nu pot fi expulzaţi, dar care nu au dreptul să muncească.

Documentul aprobat miercuri într-o şedinţă a Guvernului Scholz vizează 130.000 de străini care trăoesc în Germania de cel puţin cinci ani, dar care nu-şi pot face planuri pe termen lung în această ţară, din cauză că nu au un titlu de sejur permanent.

”Acestor persoane, care şi-au găsit cadrul vieţii în Germania într-un sejur lung trebuie să li se deschidă o perspectivă în privinţa dreptului de sejur şi să li se ofere o şansă de a întruni condiţiile necesare unui sejur legal”, se arată în document, iniţiat de Ministerul de Interne.

Ele vor putea obţine un permis de sejur pe o perioadă de un an de zile, în care să dovedească faptul să îşi pot asigura finanţarea.

După această perioadă de test, ele vor putea primi un titlu de sejur definitiv.

O reîntregire a familiei acestor persoane urmează să fie faclitată, potrivit proiectului guvernamental.

Proiectul prevede de asemenea un acces simplificat al solicitanţilor de azil la cursuri de integrare şi de limbă profesională.

În ceea ce-i prveşte pe refugiaţii care au finalizat o formare medicală, dar a căror calificare profesională nu este recunoscută în Germania, ei vor putea acorda maiuşor îngrijirimedicale altor persoane aflate în căutarea unei protecţii, de exemplu în centre de solicitanţi de azil.

În proiect există şi prevederi cu privire la expulzări, care urmează să fie facilitate.

Mai multe organizaţii consideră textul ”insuficient”.

”Obiectivul este bun şi drept, să se dea o şansă persoanelor care nu au, în prezent, un statut sigur”, a reacţionat la postul public de televiziune ARD Joshua Hofert, un membru al Comitetului de conducere al ”Terre des hommes”.

Însă ”schimbarea de paradigmă anunţată de coaliţie nu este încă vizibilă”, deplânge el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.