Guvernul polonez a transmis că remarcile prim-ministrul Mateusz Morawiecki la adresa evreilor, condamnate de Israel, nu au fost făcute cu intenţia de a nega Holocaustul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat transmis sâmbătă noapte, guvernul a specificat: „Comentariile prim-ministrului Mateusz Morawiecki, în timpul discuţiilor de la Munchen, nu au avut în niciun caz intenţia de a nega Holocaustul şi nici de a pune pe seama victimelor din rândul evreilor responsabilitatea a ceea ce a fost un genocid comis de germanii nazişti”.

„Cuvintele ar trebui interpretate ca un apel sincer la discuţii deschise asupra crimelor comise faţă de evrei în timpul Holocaustului, indiferent de naţionalitatea celor implicaţi în fiecare crimă”, a fost adăugat.

Aproximativ 3 milioane de evrei care trăiau în Polonia înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial au fost omorâţi de nazişti, reprezentând jumătate din totalul evreilor ucişi în Holocaust.

Evrei de pe întreg continentul au fost trimişi în lagăre de concentrare - ca Auschwitz, Treblinka, Belzec şi Sobibor - construite de nemţi în Polonia, invadată în 1939, unde se afla cea mai mare comunitate evreiască din Europa.

Mii de polonezi şi-au riscat viaţa pentru a-i proteja pe evrei în timpul războiului, însă cercetări publicate după căderea comunismului, în 1989, au arătat că alte mii de polonezi au ucis evrei ori i-au denunţat pe care care îi ascundeau.

Potrivit datelor oferite de U.S. Holocaust Memorial Museum, naziştii au ucis şi cel puţin 1,9 milioane de civili polonezi care nu erau evrei.

„Încercările de a compara crimele germanilor nazişti cu acţiunile victimelor lor - evrei, polonezi, romi, între alţii - care s-au luptat să supravieţuiască ar trebui să fie condamnate ferm şi deschis”, se mai arată în comunicatul guvernului.

În urma afirmaţiei sale de la Munchen, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu l-a criticat aspru pe Morawiecki, spunând că dă dovadă de „inabilitate de a înţelege istoria”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.