Guvernul spaniol anunţă că a declasificat - la cererea justiţiei - documente privind interceptări telefonice ilegale ale actualului preşedinte al Cataloniei (nord-est) cu ajutorul software-ului spion israelian Pegasus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Guvernul. la cererea unui judecător, a efectuat o declasificare parţială în acest caz concret”, a anunţat într-o conferinţă de presă, în urma unei şedinţe de Guvern, o purtătoare de cuvânt a Executivului lui Pedro Sánchez, Pilar Alegria.

Preşedintele ”Generalitat” - Guvernul regional catalan - Pere Aragonès a depus plângere în 2022 împotriva Centrului Naţional spaniol de Informaţii (CNI) - serviciul spaniol de informaţii - cu privire la spionarea sa cu ajutorul Pegasus, un program informatic de spionaj creat de către societatea israeliană NSO Group.

Acest scandal a izbucnit în aprilie 2022, după ce organizaţia canadiană Citizen Lab a publicat un raport în care dezvăluia că telefoanele mobile a 60 de separatişti catalani au fost piratate cu acest software.

Potrivit lui Aragones, acest spionaj a avut loc în perioada 2018-2022, adică începând în anul de după secesiunea eşuată a Cataloniei. pe când era vicepreşedinte al Guvernului regional.

Dosarul a fost încredinţat unui judecător de la Barcelona, în faţa căruia Aragones a făcut o depoziţie la 13 decembrie.

El a declarat atunci că Guvernul lui Pedro Sanchez are ”obligaţia etică şi morală” să declasifice documentele.

Partidul Stânga Republicană din catalonia (ERC) al lui Pere Aragones are şapte deputaţi în Parlamentul de la Madrid, fără susţinerea cărora pedro Sanchez nu poate guverna.

Judecătorul de la Barcelona care a instruit dosarul a inculpat-o pe directoarea de la acea vreme a CNI, Paz Esteban, care a demisionat în mai 2022, plătind astfel preţul acestui scandal.

Presa divulga atunci că Paz Esteban a recunoscut, într-o înfăţişare cu uşile închise într-o Comisie parlamentară, că CNI a spionat 18 lideri separatişti, inclusiv pe Aragones.

Ea a subliniat la acea vreme, potivit presei, că acest spionaj a avut loc sub controlul justiţiei.

Declasificarea documentelor, anunţată marţi, urmează să-i permită lui Paz Esteban să compară, la rândul său, în faţa judecătorului.

O înfăţişare a acesteia a fost amânată, în decembrie.

Fosta directoare CNI a subliniat că această declaficiare nu afectează ”în niciun caz securitatea naţională” a Spaniei şi că Guvernul este ”primul interesat ca acest dosar să fie rezolvat”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.