Guvernul libian recunoscut internaţional a solicitat oficial din partea Turciei sprijin militar ”aerian, terestru şi maritim”, pentru respingerea unei ofensive a forţelor estice pentru preluarea capitalei Tripoli, a declarat joi un oficial libian, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat anterior că Turcia va trimite trupe în Libia la solicitarea guvernului de uniune naţională de la Tripoli, cel mai devreme luna viitoare.

Tot joi, preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul italian Giuseppe Conte au convenit că situaţia din Libia trebuie rezolvată paşnic, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Într-o convorbire telefonică, Putin şi Conte au mai discutat despre Siria şi despre rezultatul summitului din Normandia referitor la Ucraina.

Erdogan a anunţat joi că Parlamentul urmează să examineze în ianuarie o moţiune care autorizează trimiterea unor trupe în Libia în susţinerea Guvernului de Uniune Naţională (GNA) împotriva forţelor celui mai puternic om din estul Libiei Khalifa Haftar.

”Vom prezenta moţiunea în vederea trimiterii de militari în Libia imediat la reluarea lucrărilor Parlamentului”, la 7 ianuarie, a anunţat Erdogan într-un discurs la Ankara.

Parlamentul turc a aprobat sâmbătă un Acord de cooperare militară şi în domeniul securităţii, semnat cu GNA la 27 noiembrie, în cursul unei vizite la Istanbul a şefului GNA Fayez al-Sarraj.

Acordul permite părţilor să trimită în ambele ţări personal militar şi poliţist în misiuni de antrenament şi formare, au anunţat oficiali turci.

Pentru a obţine o autorizaţie în vederea unei desfăşurări a unor forţe combatante în Libia, Guvernul turc este necesar să obţină aprobarea în Parlament a unui mandat separat, aşa cum face anual în vederea trimiterii unor militari în Irak şi în Siria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.