Negocierile Marii Britanii cu Uniunea Europeană (UE) privind viitoarea lor relaţie post-Brexit este necesar să se încheie până la sfârşitul anului, când se încheie perioada de tranziţie, iar Brexitul are loc deplin, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul conservator Boris Johnson a acceptat să se întâlnească cu preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, pentru a vedea dacă este posibilă o ”soluţie politică” în vederea scoaterii negocierilor din impas, a anunţat acest purtător de cuvânt.

El a precizat că nu s-a stabilit nimic în legătură cu această întâlnire.

POZIŢII ÎNCĂ ÎNDEPĂRTATE

Boris Johnson a apreciat marţi, înaintea unei vizite la Bruxelles în această săptămână în vederea unei încercări de deblocare a negocierilor, că poziţiile Londrei şi Bruxellsului sunt încă foarte îndepărtate, relatează AFP.

”Sunt în continuare optimist, dar trebuie să fiu sincer cu voi: situaţia în acest moment este delicată”, a declarat liderul britanic.

”Pritenii noştri trebuie să să înţelagă că Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană pentru a ne putea desfăşura controlul nostru democratic”, a subliniat el

”Suntem încă departe” de acest lucru, a apreciat Johnson.

NU SE REUNESC CONDIŢIILE UNUI ACORD

Condiţiile unui acord cu privire la viitoarea relaţie comercială a regatului cu Uniunea nu se reunesc, au anunţat luni preşedinta CE Ursula von der Leyen şi premierul britanic Boris Johnson, relatează Reuters.

”Noi am convenit ca aceste condiţii în vederea finalizării unui acord nu se întrunesc, din cauza divergenţelor semnificative care continuă să existe în trei probleme critice: reguilile unui joc echitabil, guvernanţa şi pescuitul”, au anunţat ei într-un comunicat comun, publicat în urma unei convorbiri.

”Noi le-am cerut negociatorilor noştri şefi să pregătească un rezumat al diferendelor, pentru a doscuta în persoană în zilele următoare”, au anunţat ei.

Astfel, Boris Johnson urmează să se ducă la Bruxelles în zilele următoare.

Ei au făcut o pauză în convorbirea lor telefonică. Aceasta a început luni seara, la ora 16.00 GMT (19.00, ora României), iar cei doi au convenit să o întrerupă după o oră şi jumătate de discuţii.

Potrivit unor surse diplomatice, în afară de eşecul convorbirii la telefon a lui Johnson cu von der Leyen, divergenţele s-au agravat.

”EXISTĂ TOATE ŞANSELE” CA NEGOCIERILE SĂ EŞUEZE

Guvernul Johsnon a apreciat luni că ”există toate şansele” ca negocierile să se încheie cu un eşec.

”Discuţiile se află în acelaşi punct ca vineri. Nu s-a făcut niciun progres tangibil. este clar că acest lucru trebuie, acum, să continue la nivel politic”, au recunoscut surse guvernamentale de la Londra, relatează Reuters.

”Noi nu considerăm că procesul s-a încheiat, însă lucrurile sunt delicate şi sunt toate şansele să nu reuşim”, a adăugat această sursă.

Potrivit ministrului irlandez de Externe Simon Coveney, negocierile este necesar să se încheie cel mai târziu miercuri, altfel un ”no deal” find inevitabil.

Umătorul summit european are loc joi şi vineri. El reprezintă ultima ocazie ca şefii de stat şi de guverne să ia poziţii, mai puţin în cazul în care nu se avansează noi date-limită în acest adevărat foileton care durează de patru ani şi junătate.

Potrivit unui oficial european, Cei 27 s-ar purea reuni din nou după summit.

Brexitul a avut loc în mod oficial la 31 ianuarie, însă consecinţele acestuia sunt suspendate pe o perioadă de tranziţie care a început la acea dată, cu scopul de a le permite celor două părţi să ajungă la un acord cu privire la relaţiile lor comerciale viitoare.

Tranziţia se încheie la 31 decembrie, când Brexitul va deveni realitate - cu sau fără acord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.