Guvernul irlandez urmează să organizeze două referendumuri la 8 martie, de Ziua Internaţională a Drepturilor Femeilor, prin care să propună modificarea a doua articole ale Constituţiei care se referă la femei ”în gospodărie” şi la ”familie”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Constituţia în vigoare a fost redactată în 1937, într-o perioadă în care în viaţa publică şi privată domnea o aripă puritană a Bisericii irlandeze.

Prin referendum se propune abrogarea articolului 41.2 al Constituţiei.

Acest articol prevede că ”statul recunoaşte că, prin viaţa lor în gospodărie, femeile aduc statului o susţinere fără care binele comun nu poate fi realizat” şi că ”mamele nu trebuie să fie obligate prin necesităţi economice să muncească în detrimentul datoriilor lor în sânul gospodăriei”.

”VIAŢA MODERNĂ”

Această formulare ”nu mai reflectă viaţa modernă”, subliniază marţi vicepremierul Micheal Martin, care consideră acest limbaj ”depăşit”.

Ministrul Egalităţii, Roderic O'Gorman, declară presei că aceste trimiteri ”arhaice” şi ”sixiste” la femei în gospodărie ”nu au adus nimic”.

Guvernul propune totdată amendarea altui articol al Constituţiei, astfel încât protecţii constituţionale să nu fie limitate doar la familiile căsătorite.

Această modificare vizează ”să recunoască faptul că familii pot fi fondate şi pe alte relaţii durabile decât căsătoria”, anunţă premierul Leo Varadkar, care citează exemplul unei familii monoparentale sau conduse de către bunici ori tutori.

Irlanda - o ţară cu cinci milioane de locuitori, cu o puternică tradiţie catolică - s-a pronunţat în ultimii ani prin referendumuti, cu o largă majoritate, în favoarea unei relaxări a legislaţiei privind avortul şi autorizării căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Formularea finală a prevederilor supuse la vot prin referendum urmează să fie aprobată - joi - de către Guvern.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.