Guvernul german ”nu intenţionează să recunoască un stat palestinian pe termen scurt”, anunţă Berlinul vineri, la o zi după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că urmează să recunoască Palestina ca stat la Adunarea Generală a ONU, în septembrie, la New York, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Berlinul ”continuă să considere recunoaşterea unui stat palestinian drept una dintre ultimele etape către soluţia cu două state”, anunţă într-un comunicat un purtător de cuvînt al Guvernului german, Stefan Kornelius.

Securitatea Israelului ”are o importanţă primordială” pentru Germnaia, subliniază el.

Din cauza trecutului său nazist, Germania este, alături de Statele Unite, unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai Israelului şi a transformat securitatea acestei ţări ”o raţiune de stat” începând din 2008.

Guvernul german cere în acest comunicat un armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza, eliberarea ostaticilor israelieni şi dezarmarea mişcării islamiste palestiniene Hamas.

El îi cere Israelului ”să îmbunătăţească imediat (...) situaţia umanitară catastrofală din (Fâşia) Gaza”.

Berlinul insistă asupra necesităţii ”unei perspective politice viabile privind (Fâşia) Gaza, pentru ca un armistiţiu temporar să poată conduce la o pace durabilă”.

Guvernul german avertizează Israelul că ”nu trebuie să ia nicio măsură nouă în vederea unei anexări a Cisiordaniei” ocupate.

El anunţă că se află în contact permanent cu Guvernul israelian şi partenerii internaţionali şi se declară pregătit ”să crească presiunile, în cazul în care nu se face niciun progres” în punctele enumerate mai sus.

Premierul britanic Keir Starmer a anunţat miercuri ”o întâlnire de urgenţă” pe tema situaţiei din Fâşia Gaza, vineri, cu omologii săi francez Emmanuel Macron şi german Friedrich Merz, în vederea analizării modului în care ”să fie oprite masacrele şi să se furnizeze populaţiei (palestiniene) hrana de care are nevoie disperată”.

Guvernul german nu a semnat un apel al 28 de ţări - inclusiv Regatul Unit şi Fraţa - de încetare ”imediată” a Războiului în Fâşia Gaza asediată de Isarel.

Această nesemnare a provocat un val de critici în Germania - inclusiv din partea Partidului Social Democrat (SPD, centru-stânga), care face parte din coaliţia care-l ţine la putere pe cancelarul Friedrich Merz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.