Premierul francez Gabriel Attal anunţă miercuri seara că Guvernul urmează să sesizeze justiţia în urma unor evenimente care au avut loc marţi în campusul Sciences Po-Paris, unde Uniunea Studenţilor Evrei din Franţa acuză că tineri din cadrul acestei asociaţii au fost ”atacaţi ca evrei şi sionişti”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai devreme, preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat, într-o şedinţă de Guvern, declaraţii ”incalificabile şi perfect intolerabile” la o mobilizare propalestiniană, marţi, la Sciences-Po Paris.

Şeful statului francez şi-a ”reiterat clar şi ferm poziţia: da, instituţiile universitare sunt autonome, dar această autonomie nu justifică în niciun fel nici cel mai mic început de separatism”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Guvernului, Prisca Thevenot.

Marţi dimineaţa, aproximativ 100 de studenţi au ocupat principalul amfiteatru al prestigioase şcoli de ştiinţe politice, un adevărat ”creuzet” al elitelor franceze, în cadrul unei ”zile de mobilizare universitare europene în favoarea Palestinei”.

O studentă de la Uniunea Studenţilor Evrei din Franţa (UEJF) a ”fost împiedicată să intre în amfiteatrul” în care se desfăşura acţiunea, iar ”declaraţii acuzatoare au fost proferate (la tribună) împotriva” acstei asociaţii studenţeşti, a denunţat pe X Sciences Po.

”MAI MULTE LINII ROŞII AU FOST ÎNCĂLCATE”

”Martori au fost audiaţi” de către ministrul Educaţiei Superioare Sylvie Retailleau, care s-a dus la faţa locului marţi, rpotrivt lui Prisca Thevenot, care a îndemnat-o pe ”tânăra studentă care a fost victima acestor declaraţii (...) să se prezinte în faţa justiţiei”.

Conducerea Sciences-Po a anunţat că sesizează ”secţia disciplinară în vederea sancţionării acestor acţiuni intolerabile” şi a declarat AFP că ”mai multe linii au fost încălcate”.

Potrivit unei studente prezente în amfiteatru, intervievată de AFP, tânăra membră a UEJF a fost  împiedicată să intre ”din motive de securitate, pentru că ea a intimidat anterior studenţi proppalestinieni”.

”Ea este singura care nu a putut să intre. Alţi membri UEJF au asistat a dezbateri”, a declarat sub protecţia anonimatului această martoră.

O ”limită (a fost) încălcată la Sciences Po (...). Studenţi din cadrul UEJF sunt atacaţi ca evrei şi sionişti”, a denunţat asociaţia stundeţească pe X.

Preşedintele Consiliului Reprezentativ al Instituţiilor Evreieşti din Franţa (CRIF) Yonathan Arfi a deplâns un ”antisemitism de atmosferă”.

Un deputat din cadrul Partidului La France Insoumise (LFI, stânga radicală), Aymeric Caron, le-a transmis miercuri pe X ”bravo studenţilor de la Sciences Po care se mobilizează împotriva genocidului în curs în (Fâşia) Gaza”.

Candidata LFI în alegerile europene Rima Hassan şi-a exprimat marţi, pe X, ”susţinerea faţă de toţi studenţii şi studentele şi faţă de toate facultăţile care se mobilizează împotriva genicidului în curs” în enclava palestiniană.

”Ceea ce s-a întâmplat are un nume: antisemitism”, scrie, la rândul său, ministrul însărcinat cu Egalitatea între femei şi bărbaţi Aurore Bergé.

DIRECTORUL SCIENCES-PO MATHIAS VICHERAT DEMISIONEAZĂ ÎN URMA ACUZAŢII DE VIOLENŢE CONJUGALE

Pe de altă parte, directorul Sciences-Po Paris Mathias Vicherat a demisionat din post, după ce a aflat că a fost trimis în faţa justiţiei corecţionale  într-un scandal de violenţe conjugale, anunţă el miercuri într-un mesaj intern, relatează AFP.

”Am aflat că fosta mea parteneră şi cu mine am fost trimişi în faţa unui tribunal corecţional (...). Am decis, cu scopul de a apăra (instituţia), să demisionez din funcţiile de director al Institutului de Studii Politice Paris şi de administrator al Fundaţiei Naţionale a Ştiinţelor Politice”, scrie el în acest mesaj trimis comunităţii educative de la Sciences-Po, confirmat AFP de către conducerea instituţiei.

În acord cu Ministerul Învăţământului Superior şi Cercetării, ”o administraţie provizorie urmează să fie numită în zilele următoare (...), până la numirea unei viitoare direcţii”, a declarat AFP conducerea Sciences Po Paris.

Mathias Vicherat, care se află în post din 2021, şi partenera sa se acuză reciproc de violenţe conjugale şi au fost plasaţi în arest preventiv la începutul lui decmebrie, după care au fost eliberaţi.

În mesajul intern pe care l-a trimis, Mathias Vicherat anunţă că respinge ”în continuare acuzaţiile de violenţă formulate şi difuxate împotriva” sa şi apreciază că ”justiţia va permite să se stabilească realitatea faptelor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.