Guvernul francez se declarăpregătit să discute despre o autonomie - o revendicare a unei părţi a actualei contestări - a Gudelupei, un departament francez de peste mări afectat de o criză violentă, a anunţat ministrul Teritoriilor de peste mări Sébastien Lecornu, odată cu crearea unor locuri de muncă pentru tineri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Unii aleşi au pus problema acut problema autonomiei” în cadrul unor reuniuni, în ultimele zile, în vederea unei soluţionări a crizei, care izbucnit din cauza refuzului vaccinării obligatorii şi care s-a lărgit la revendicări sociale, a anunţat vineri, într-o alocuţiune televizată adresată locuitorilor Guadelupei, Sébastien Lecornu.

”După ei, Guadelupa ar putea să se gestioneze mai bine ea însăşi. Ei vor mai puţină egalitate cu Hexagonul şi mai multă libertate de decizie a decidenţilor locali. Guvernul este pregătit să discute despre acest lucru, nu există dezbateri rele, din moment ce aceste dezbateri ajută la soluţionarea problemelor adevărate de zi cu zi a locuitorilor Guadelupei”, a subliniat el.

Sébastien Lecornu a anunţat, de asemenea, finanţarea a ”1.000 de locuri de muncă cu ajutoare pentru tineri şi o formare specifică în sectorul non-comercial, în vederea susţinerii colectivităţilor sau asociaţiilor sociale, sportive şi de mediu din acest teritoriu”.

În Guadelupa, 34,5% din populaţie trăieşte sub pragul naţional francez al sărăciei şi este afectată de un şomaj puternic, de 19%, în rândul tinerilor - 35% în 2020, faţă de o medie naţională de 20%.

În încercarea de a calma spiritele şi a pune capăt violenţelor, Guvernul a anunţat că implementează - de la 31 decembrie - vaccinarea obligatorie a personalului sanitar şi pompierilor, atât în Guadelupa, cât şi în Martinica, unde contestarea s-a extins.

Prefectul din Guadelupa ”a decis să prelungească interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, între orele 18.00 şi 5.00 până luni, 29 noiembrie, la ora (locală) 5.00”.

Prefectul din Martinica a instaurat o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii ”de la ora 19.00 la ora 5.00 până la întoarcerea la calm”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.