Opt persoane urmau să fie judecate joi la Bobigny în legătură cu violenţe vizând romi, în urma unor zvonuri pe reţele de socializare prin care membri ai acestei comunităţi sunt acuzaţi că se află la originea răpirii unor copii, a declarat parchetul pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei opt inculpaţi urmează să fie judecaţi joi după-amiaza, în regim de urgenţă, cu privire la o ”participare la o grupare formată în vederea comiterii unor violenţe”.

Un minor urma să fie prezentat în faţa unui judecător pentru copii, a precizat parchetul.

Faptele care le sunt reproşate au avut loc la Bobigny, în noaptea de luni spre marţi.

Aproximativ 50 de persoane înarmate cu cuţite şi bastoane au atacat, către ora locală 21.00 (22.00, ora României) romi instalaţi la marginea unui drum naţional, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

Camionete au fost incendiate.

Alte încăierări au avut loc mai târziu, în cursul nopţii, în acest oraş din Seine-Saint-Denis.

Patru tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 22 de ani, au fost prezentaţi miercuri în justiţie, cu privire la fapte de aceeaşi natură, care au avut loc luni seara la Clichy-sous-Bois. Procesul lor urmează să aibă loc la 17 aprilie.

Mai multe atacuri vizând romi au avut loc în urma unei multiplicări, pe reţele de socializare, a unor mesaje care evocă tentative de răpire a unor copii sau adolescenţi de către persoane care circulă cu camioneta în comunităţi din Ile-de-France, mai ales în Hauts-de-Seine şi în Seine-Saint-Denis.

Nicio violenţă în legătură cu aceste zvonuri nu s-a înregistrat în departament în noaptea de miercuri spre joi, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei.

”Rămânem atenţi şi continuăm securizarea”, a adăugat această sursă, precizând că ”îngrijorarea” din comunitatea romă rămâne puternică.

Aceste expediţii punitive sunt ”demonstraţia necesităţii absolute de a lupta împotriva «fake news»”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului francez Benjamin Griveaux, denunţând ”derive absolut inacceptabile”.

În total 11 suspecţi erau reţinuţi miercuri în legătură cu violenţele de la Bobigny 

Parchetul din Bobigny a subliniat că nu este implicat, ”la această oră, în vreo anchetă cu privire la fapte de răpire de minori de către persoane din comunitatea romă”.

În urma acestor incidente, nicio violenţă nu s-a înregistrat în noaptea de marţi spre miercuri în departament, în care poliţişti au fost însă chemaţi ”de trei, patru ori, pentru că romii sunt, logic, foarte îngrijoraţi”, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

Şeful poliţiei din Seine-Saint-Denis, François Léger, a declarat pentru AFP că cele 34 de tabere de romi din departament ar fi ”securizate pe timpul noţii”.

”RASISM SECULAR”

”Ne este frică tot timpul. Nu mai dormim, ridicăm garda”, a declarat pentru AFP Georghe Marcus, unul dintre cei 150 de romi care trăiesc în mizerie în tabăra improvizată la Bobigny luată drept ţintă.

Colectivul naţional francez pentru drepturile omului (CNDH) Romeurope, din care fac parte 48 de asociaţii, deplânge faptul că ”persoanele care trăiesc în tabere şi/sau care conduc o camionetă (...) nu mai îndrăznesc să iasă pentru a-şi continua activităţile obişnuite”.

”Familiile trebuie să înceteze să trăiească în teroare”, adaugă colectivul, care îndeamnă puterile publice să ”acţioneze pentru a proteja persoanele vizate”.

Asociaţii de apărarea drepturilor romilor au denunţat marţi seara o întoarcere la un ”rasism secular”.

Asociaţia SOS-Racisme a anunţat miercuri, într-un comunicat, că a interpelat  "Facebook, Snapchat, Twitter şi Jeuxvideo.com pentru a le cere să modereze şi să oprească zvonurile care circulă pe platformele lor”.

”Cu excepţia Jeuxvideo.com", ”doar o parte mică” a acestor conţinuturi au fost retrase, şi-a exprimat regretul asociaţia. Ea a cerut Guvernului să cheme aceste platforme şi să le ceară ”să se angajeze la o moderare proactivă atunci când se semnnalează aceste zvonuri cu consecinţe rapide, masive şi criminale”.

La jumătatea lui martie, aproximativ 20 de tineri au luat la bătaie două persoane care se aflau într-o camionetă albă, la Colombes (Hauts-de-Seine).

Ile-de-France nu este singura regiune vizată.

Zvonuri cu privire la răpiri ”cu o camionetă albă sau albastră”, în regiunea Valenciennes (Nord), au fost răspândite în ianuarie şi dezminţite mai târziu de către autorităţi din departament.

În India, zvonuri propagate pe mesageria WhatsApp cu privire la o pretinsă prezenţă a unor răpitori de copii au costat, anul trecut, viaţa cel puţin 25 de persoane, potrivit presei indiene.

Potrivit unor estimări, între 15.000 şi 20.000 de romi trăiesc în Franţa şi provin în principal din Europa centrală şi de Est - din România, Bulgaria şi din ţări din fosta Iugoslavie - unde sunt discriminaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.