Principalul partid prokurd turc, Partidul Democratic al Popoarelor (HDP), denunţă un ”puci politic” după ce un procuror a trimis un act de acuzare la Curtea Constituţională prin care cere deschiderea unui proces în vederea interzicerii formaţiunii, a treia forţă politică în Turcia, vizată de o represiune dură începând din 2016, considerată de către RecepTayyip Erdogan ”vitrina politică” a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îndemnăm toare forţele democratice, toate forţele opoziţiei sociale şi politice şi poporul nostru la luptă împotriva acestui puci politic”, îndeamnă într-un comunicat copreşedinţii HDP Pervin Buldan şi Mithat Sancar.

Statele Unite au avertizat că o asemenea dizolvare ”ar submina în mod necuvenit voinţa alegătorilor turci, ar submina şi mai mult democraţia în Turcia şi ar priva milioane de cetăţeni turci de reprezentarea prin aleşii lor”.

ATACURI VERBALE

Această cerere de scotere în afara legii riscă să sporească îngrijorarea ţărilor occidentale cu privire la respectarea statului de drept în Turcia, în contextul în care Ankara vrea să-şi relanxeze relaţiile tensionate cu Washingtonul şi Uniunea Europeană (UE) .

În actul de acuzare, procurorul apreciază că HDP ”acţionează ca o prelungire” a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care poartă o luptă sângeroasă de gherilă în Turcia şi care este clasificată drept ”teroristă” de către Ankara şi aliaţii săi occidentali.

”Membrii HDP depun eforturi, prin declaraţiile şi faptele lor, să distrugă uniunea indivizibilă dintre stat şi naţiune”, apreciază procurorul, potrivit agenţiei de stat turce de presă Anadolu.

El cere totodată interzicerea exercitării funcţiilor lor politice de către 600 de membri HDP, o măsură care pare menită să-i împiedice să formeze un nou  partid.

Curtea Constituţională este necesar ca mai întâi să primească acest act, în vederea stabilirii datei unui proces.

Acest anunţ intervine la câteva săptămâni după atacuri verbale vizând HDP ale lui Erdogan şi partenerului său din cadrul coaliţiei informale, Partidul Acţiunii Naţionale (MHP, extremă dreapta).

Şeful statulu turc acuză cu regularitate HDP de faptul că este ”vitrina politică” a PKK.

Însă el şi-a intensificat atacurile în urma unei intervenţii militare turce eşuate în vederea salvării a 13 ostatici din mâna PKK, în Irak, soldate cu moarte tuturor ostaticilor, la jumătatea lui februarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.