Guvernul din Yemen a propus redeschiderea aeroportului din Sanaa, aflat sub controlul rebelilor Houthi, dacă avioanele vor fi inspectate în aeroporturile din Aden şi Sayun, care se află sub controlul guvernului, au afirmat doi oficiali ai guvernului, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerea a fost făcută la discuţiile de pace organizate de ONU în Suedia, care au început joi

Guvernul Emiratelor Arabe Unite (EAU), alături de Arabia Saudită unul dintre pilonii unei coaliţii militare care susţine Guvernul yemenit, a apreciat că negocierile prevăzute în Suedia constituie o şansă ”decisivă” în vederea încetării conflictului sângeros care durează de patru ani.

Evacuarea luni, către sultanatul Oman a unor rebeli huthi răniţi în Yemen a deschis calea negocierilor în Suedia. Problema evacuării insurgenţilor răniţi s-a aflat la originea eşecului unor negocieri, în septembrie, la Geneva.

Porniţi în 2014 din bastionul lor din nordul Yemenului, huthi, susţinuţi politic de Iran, au preluat controlul asupra unor regiuni vaste în ţară, inclusiv asuora capitalei Sanaa şi oraşului portuar Hodeida (vest).

După intervenţia armată a coaliţiei sub comandament saudit, în martie 2015, războiul s-a soldat cu aproximativ 10.000 de morţi şi peste 56.000 de răniţi în Yemen, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.