Guvernul bulgar este zguduit de o serie de scandaluri de corupţie înaintea alegerilor europene, de la atribuirea unor licitaţii, la fraudarea unor fonduri europene, trecând prin imobiliar, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”APARTAMENTGATE”

Cel mai mare scandal de corupţie de anul acesta în Bulgaria vizează apartamente de lux vândute la un preţ derizoriu unor personalităţi politice -ele au plătit 600 de euro pe metrul pătrat în loc de 2.600 de euro pe metrul pătrat.

Dosarul a devenit rapid un scandal de stat, întrucât un amendament legislativ i-a permis constructorului să construiască un zgârie-nori într-un cartier influent din Sofia”, potrivit unei jurnaliste de la Radio Free Europe (RFE/RL) Polina Paunova.

”Noile reglementări interziceau construcţia unui zgârie-nori. Acest amendament a fost adoptat de către majoritate, sub conducerea şefului majorităţii Ţvetanov”, precizează ea.

”Procurorul general este implicat într-o poveste cu bunuri imobile. Şeful organului anticorupţie este implicat şi el. Ministrul Justiţiei este implicat. Cum să existe consecinţe cu privire la aceste persoane, când ele sunt legate toate?”, se întreabă jurnalista, care a dezvăluit scandalul.

DETURNĂRI DE FONDURI EUROPENE

Premierul Boiko Borisov a fost nevoit, cu câteva săptămâni înaintea alegerilor europene, să preia controlul asupra campaniei electorale, pentru a stăpâni scandalul, în timp ce izbucnea altul.

Funcţionari de rang înalt deturnau fonduri europene în vederea construirii unor ”case de oaspeţi” care nu vor fi deschise niciodată unor oaspeţi.

Efectul asupra electoratului a fost imediat, potrivit sociologului Anastas Stefanov.

”Partidul Socialist a înregistrat o creştere de un punct procentual faţă de partidul aflat la putere. Efectele acestor scandaluri sunt, aşadar, vizibile. Însă demisii masive ale unor oameni politici şi funcţionari au atenuat scandalul. Aici, nu suntem obişnuiţi să vedem astfel de reacţie”, declarăsocialogul.

În Bulgaria, cazurile de corupţie au tendinţa să fie dezvăluite în toiul campaniei, făcând parte din cursa electorală.

După scrutin, aceste scandaluri sunt rareori urmate de măsuri concrete.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.