Secretarul general al ONU Antonio Guterres avertizează Statele Unite şi China împotriva unei noi degradări a lumii, aflate deja ”la marginea prăpastiei”, şi le îndeamnă la ”dialog” şi ”înţelegere”, în deschiderea lucrărilor Adunării Generale anuale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne confruntăm cu cea mai mare cascadă de crize din viaţa noastră”, a subliniat el.

”Mi-e teamă că lumea noastră se îndreaptă către două seturi diferite de reguli economice, comerciale, financiare şi tehnologice, două abordări divergente în dezvoltarea inteligenţei artificiale şi, în final, două strategii militare şi geopolitice diferite”, a avertizat el.

”Aceasta este o nouă reţetă pentru necazuri. Ar fi mult mai puţin previzibil ca Războiul Rece. În vederea unei restaurări a încrederii şi inspirării speranţei, avem nevoie de cooperare”, a pledat şeful ONU.

”Avem nevoie să dialogăm. Avem nevoie de înţelegere. Trebuie să investim în prevenţie, menţinerea şi consolidarea păcii. Avem nevoie de progrese în domeniul dezarmării nucleare şi în eforturile noastre comune ale luptei împotriva terorismului. Avem nevoie de acţiuni ancorate în respectarea drepturilor omului”, a îndemnat Antonio Gutteres.

Într-o trimitere implicită la Myanmar, Mali, Guineea sau Sudan, conducătorul ONU a deplâns faptul că asistăm ”de asemenea la o explozie a preluării puterii prin forţă”.

”Loviturile de stat militare au revenit”, iar ”lipsa unităţii în cadrul comunităii internaţionale nu ajută”, a avertizat el.

”Disensiunile geopolitice subminează cooperarea internaţională şi limitează capacitatea Consiliului de Securitate (al ONU) de a lua deciziile necesare. În acelaşi timp, va fi imposibil să înfruntăm provocări economice şi de dezvoltare dramatice, în timp ce cele mai mari două puteri ale lumii sunt în dezacord”, a denunţat secretarul general al ONU, arătând cu astfel cu degetul Beijingul şi Washingtonul.

Antonio Guterres - care se află în ultimul an al primului său mandat la şefia ONU şi care va începe un nou mandat în ianuarie - a tras deja un semnal de alarmă în 2018 - ”disensiunea” chinezo-americană -, în 2019 - ”marea fractură” - şi în 2020 - un ”nou Război Rece” - cu privire la riscul unei lumi bipolare, prizonieră a tensiunilor dintre chinezi şi americani.

Sesiunea din acest an a Adunării Generale a ONU, la care participă fizic peste 100 de şefi de stat şi de guverne, dar şi zeci de miniştri, se desfăşoară până luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.