Grupul minier francez Eramet şi-a "oprit" activităţile în Gabon, unde are loc o lovitură de stat militară, şi "monitorizează" situaţia pentru a "proteja siguranţa personalului şi integritatea instalaţiilor". Anunţul a făcut ca acţiunile companiei să se prăbuşească miercuri dimineaţă la bursa de la Paris, pierzând 18,83%, până la 61,85 euro, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania Eramet are aproximativ 8.000 de angajaţi în această ţară, majoritatea gabonezi.

Grupul îşi desfăşoară activitatea în Gabon prin intermediul a două filiale. Una dintre ele, Comilog, este specializată în extracţia de mangan, un mineral în cazul căruia Eramet este al doilea producător mondial de calitate superioară. Setrag, cea de-a doua filială a grupului francez, exploatează linia de cale ferată care leagă coasta atlantică de sud-estul ţării, bogat în minerale, prin pădurea ecuatorială din Gabon. Compania transportă minereu şi pasageri pe o distanţă de 650 km.

Un grup de ofiţeri militari de rang înalt din Gabon au apărut la televiziunea naţională în primele ore ale zilei de miercuri şi au declarat că au preluat puterea, după ce organismul electoral de stat a anunţat că preşedintele Ali Bongo a câştigat un al treilea mandat.

Franţa - fosta putere colonială din Gabon - urmăreşte evenimentele "cu cea mai mare atenţie", a declarat prim-ministrul Elisabeth Borne. În cazul în care răsturnarea preşedintelui Ali Bongo se confirmă, Gabonul ar fi cea mai recentă naţiune francofonă din Africa de Vest care a cunoscut o lovitură de stat - după Mali, Burkina Faso, Guineea şi, cel mai recent, Niger.



Influenţa franceză în regiune a fost subminată de recentele tulburări.

BORRELL: SITUAŢIA DIN GABON ŞI AFRICA DE VEST REPREZINTĂ O PROBLEMĂ IMPORTANTĂ PENTRU EUROPA

Miniştrii apărării din Uniunea Europeană vor discuta despre situaţia din Gabon, a declarat miercuri şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, adăugând că o lovitură de stat, dacă se confirmă, ar spori instabilitatea în regiune, relatează Reuters.

Miniştrii apărării din UE aveau, miercuri, o reuniune la Toledo.

"Întreaga zonă, începând cu Republica Centrafricană, apoi Mali, apoi Burkina Faso, acum Niger, poate Gabon, se află într-o situaţie foarte dificilă şi cu siguranţă miniştrii trebuie să se gândească profund la ce se întâmplă acolo şi cum putem să ne îmbunătăţim politica în ceea ce priveşte aceste ţări", a spus Josep Borrell.

"Aceasta este o problemă importantă pentru Europa", a adăugat el.

Semnele unei lovituri de stat în Gabon vin la doar câteva săptămâni după ce membri ai gărzii prezidenţiale din Niger au preluat puterea acolo şi au instituit o conducere militară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.