Gruparea Statul Islamic în Africa de Vest (ISWAP) - facţiunea Boko Haram afiliată SI - a difuzat o înregistrare video în care combatanţi execută cinci membri din cadrul forţelor nigeriene de securitate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această înregistrare video, datată la 1 aprilie şi filmată în statul Borno, în nord-estul Nigeriei potrivit combatanţilor ISWAP, a fost publicată online marţi de către agenţia de propagandă a grupării jihadiste Amaq.

În imagini apar doi bărbaţi purtând uniforma armatei nigeriene şi trei bărbaţi în combinezoane portocalii - aceleaşi cu cele folosite de SI în Siria şi Irak.

Toţi cei cinci sunt ucişi prin împuşcare cu gloanţe în cap.

Potrivit unor surse contactate de AFP, trei dintre cele cinci victime sunt membri ai unor miliţii civile care luptă împotriva Boko Haram alături de armată.

”Ei se aflau în post la Baga, în decembrie”, a declarat una dintre sursele în domeniul securităţii.

ISWAP a purtat o ofensivă dură în regiunea Baga - Lacul Ciad -, în nordul Borno, în decembrie, şi a reuşit să prea controlul acestui oraş strategic timp de mai multe zile înaintea unei incursiuni a armatei nigeriene.

Unul dintre miliţienii executaţi în înregistrarea video ”a fost răpit de către combatanţi în civil, dar i s-a dat o uniformă militară pentru a părea soldat”, notează aceeaşi sursă.

Aceasrtă înregistrare video apare în contextul în care armata nigeriană şi Forţa Regională Comună şi-au intesnsificat ofensivele contra grupării jihadiste în zonele oraşelor vecine Monguno şi Marte.

Acesta este primul incident grav de la schimbarea conducerii ISWAP.

La începutul lui martie, o înregistrare audio în limba hausa circula pe reţele de socializare şi anunţa că un ”nou guvernator”, Abu Abdullah Ibn Umar Albarnawi, a fost ales în locul lui Abu Musab Al Barnaoui, fiul fondatorului Boko Haram, desemnat în 2016 de SI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.