Grecia urmează să expulzeze 12 diplomaţi ruşi, anunţă miercuri Ministerul grec de Externe, urmând exemplul altor ţări auropene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Autorităţile elene au declarat personae non gratae 12 membri au unor misiuni diplomatice şi consulare ale Federaţiei ruse acreditaţi în Grecia”, anunţă ministerul.

Secretarul general al ministerului l-a informat în acest sens pe ambasadorul rus în Grecia, precizează diplomaţia greacă.

Potrivit ministerului, ”aceşti diplomaţi au fost declaraţi indezirabili porivit dispoziţiilor Convenţiei de la Viena din 1961 privind afacerile diplomatice şi Convenţiei de la Viena din 1963 prvind afacerile consulare”.

În pofida unor relaţii istorice cu Rusia, o ţară ortodoxă, la fel ca Grecia, Atena s-a aliniat aliaţilor săi occidentali şi a condamnat ferm invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie.

După Germania şi Franţa luni, Italia, Spania şi Slovenia au expulzat marţi - în masă - diplomaţi ruşi, marcând o nouă degradare a relaţiilor cu Moscova, în urma descoperirii unor masacre imputate forţelor ruse în apropiere de Kiev.

În total, aproape 200 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din Europa în 48 de ore, în urma veştii morţilor civili la Bucea.

Rusia respinge ferm orice implicare şi denunţă o ”înscenare” ucraineană vizând să denigreze imaginea militarilor ruşi.

Pe de altă parte, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell a anunţat marţi că a decis să declare personae non gratae mai mulţi membri ai reprezentanţei Rusiei la Uniunea Europeană (UE), din cauza unor ”activităţi contrare” statului lor diplomatic.

”Ambasadorul rus a fost convocat de către secretarul general al Servciului Acţiunii Externe pentru a-i comunica această decizie”, a declarat el.

În total, 19 membri ai misiunii permanente a Fedeaţiei ruse la UE, la Bruxelles, sunt vizaţi de această decizie, a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al diplomaţiei europene.

”Uniunea Europeană acţionează răspunzând unor acţiuni ilegale şi perturbatoare ale membrilor misiunii ruse împotriva intereselor şi securităţii UE şi a statelor sale membre”, anunţă el, referindu-se la acţiuni de spionaj şi dezinformare.

”În virtutea Articolului 16 al Protocolului Tratatului UE, privilegiile şi imunităţile cetăţenilor ruşi vizaţi vor fi revocate, iar ei au obligaţia să părăsească teritoriul belgian”, anunţă el.

”Această decizie intervine în momentul în care se multiplică informaţii despre atrocităţi comise de forţe ruse într-un anumit număr de oraşe ucrainene ocupate şi care au fost eliberate acum, mai ales la Bucea”, în apropiere de Kiev, a subliniat el.

Pe de altă parte, Slovenia a decis marţi să expulzeze 33 de diplomaţi ruşi, în semn al unui ”protest puternic” şi unui ”şoc”, după descoperirea a numeroase cadavre în oraşul ucrainean eliberat Bucea, în care Kievul acuză trupe ruse masacru.

Ministerul sloven de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus Timur Ejvazov şi i-a anunţat o reducere puternică a personalului dplomatic şi administrativ, anunţă într-un comunicat diplomaţia slovenă.

O purtătoare de cuvânt a ministerului a precizat AFP că 33 de persoane sunt vizate de această măsură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.